fredag 19 april 2024

inloggad som

Tio miljoner ska ta BrainLit till vinst

I Ideonbolaget BrainLit försöker serieentreprenören Tord Wingren slå mynt av idén med adaptiv inomhusbelysning som till exempel kan imitera en solig vårdag. Tio nya miljoner från bland andra Bert Nordberg, affärsängeln Anders Göransson och TAT-veteranerna Ludvig Linge och Johan Lenander ska räcka tills projektet kan stå på egna ben.

Lindeborgsskolan i Malmö, Hotell Skansen i Båstad och Elite Marina Plaza i Helsingborg använder redan BrainLits LED-baserade belysning, där en sensor och egenutvecklad mjukvara styr funktionaliteten, främst intensiteten och våglängden på ljuset. Studier har visat på gynnsamma resultat på allt från prestation till välmående då ljuset bland annat påverkar halterna av hormonerna melatonin och kortisol i kroppen.

Framöver ska bolaget även rikta in sig på sjukvården, aktörer inom djurhållning samt tillverkningsindustrin, där belysning som liknar dagsljus kan göra dygnsrytmen lättare att hålla för de som arbetar natt.

– Andra och tredje skiftet presterar ofta sämre och har högre sjukfrånvaro, säger styrelseordföranden Tord Wingren, till vardags platschef för Huawei i Lund.

I början av hösten fick BrainLit in tre miljoner kronor och Sony Mobiles tidigare vd Bert Nordberg som ny delägare. Nu tar bolaget in ytterligare tio miljoner kronor från gamla och nya ägare. Störst bland de nya investerarna är affärsängeln Anders Göransson, som genom sitt bolag Soläng Invest satsat pengar i det omskrivna Malmöbolaget Modcam. Även Ludving Linge och Johan Lenander, medgrundare respektive storägare i dåvarande TAT, går med i BrainLits emission.

Fortfarande är dock Tord Wingren och vd:n Peter K Andersson största ägare i BrainLit, som grundades 2013.

Inklusive konsulter sysselsätter bolaget i dag ett tiotal personer. Enligt Peter K Andersson omsatte bolaget 4 miljoner kronor 2016. Han räknar med att öka intäkterna till cirka 20 miljoner i år och att den aktuella kapitalinjektionen enligt nuvarande plan ska räcka tills BrainLit kan visa positivt kassaflöde.

Erik Olausson

I Ideonbolaget BrainLit försöker serieentreprenören Tord Wingren slå mynt av idén med adaptiv inomhusbelysning som till exempel kan imitera en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.