söndag 25 februari 2024

inloggad som

Zobito plockar in 27 miljoner euro – gör sin första exit

Zobito, grundat av en grupp veteraner från Qlik, stänger sin andra fond med 27 miljoner euro i kassakistan kan Rapidus berätta. Samtidigt har det skånska riskkapitalbolaget gjort sin första exit då österrikiska Automic Software i början av december såldes till Nasdaq-noterade CA Technologies.

Automic Software var ett av tio portföljbolag för Zobitos första fond, på totalt 25 miljoner euro. Zobito gick in i Automic Software 2014 tillsammans med EQT men har redan nu valt att sälja sin andel.

Magnus Lindhe portr„tt– Normalt behåller vi våra innehav i 4-7 år. Men i detta fall dök det upp en intresserad köpare som erbjöd rätt pris, säger Magnus Lindhe, en av Zobitos grundare.

Automic Software sysselsätter ungefär 650 anställa med en omsättning på runt 100 miljoner euro. Liksom Zobitos övriga innehav är bolaget fokuserat på mjukvara som riktar sig till företagsanvändare.

– Vår modell är att vi ska sitta i styrelse och arbeta praktiskt med de bolag vi investerar i. Och B2B-mjukvara är det vi kan med vår bakgrund på Qlik, säger Magnus Lindhe.

Strategin är densamma för Zobitos nya fond. De närmaste åren ska fonden gå in med 1-3 miljoner euro per bolag i ett tiotal mjukvarubolag, främst i Nordeuropa.

I första fonden stod Zobitos grundare själv för 40 procent av kapitalet. Magnus Lindhe vill inte gå in på detaljer med vem som skjutit till de nya miljonerna.

– Det är family offices i Sverige och Danmark. Vi har inga institutioner, försäkringsbolag eller dylikt som delägare, säger han till Rapidus.

Av Zobitos fem partner var fyra med som toppchefer i dåvarande QlikTech under större delen av resan på 2000-talet, då bolaget gick från att omsätta 20 miljoner kronor till runt 1,5 miljarder 2010 och noterades på Nasdaq. Femte partnern är dansken Jens Schröder, mest känd som medgrundare av riskkapitalfonden Procuritas.

I Zobitos portfölj finns bland andra hajpade Izettle och Malmöbaserade InRiver.

Erik Olausson

Zobito, grundat av en grupp veteraner från Qlik, stänger sin andra fond med 27 miljoner euro i kassakistan kan Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.