fredag 26 april 2024

inloggad som

Finsk IT-koncern växlar upp i Malmö

Stefan Andersson, tidigare vd och medgrundare av Viridis IT, tog i oktober över rodret på IT-bolaget Ecraft, baserat i Malmö. Den svenska grenen har just fått nio miljoner kronor från det finska moderbolaget för att täcka en mindre förlust – och kunna satsa framåt

Stefan Andersson följde med till TDC när den danska teleoperatören köpte upp Viridis IT 2014. I oktober tog han över vd-posten på Ecraft Sverige, med nästan 25 anställda i Malmö och 10 vid ett utvecklingskontor i finländska Vasa.

Verksamheten kretsar kring affärssystem, främst Infors M3, där Eraft Sverige utvecklar mjukvara som läggs ovanpå affärssystemet. Bland kunderna finns Getinge och Arjo Huntleigh men huvuddelen av intäkterna kommer från utlandet, uppger Stefan Andersson. Ecraft Sverige har vissa standardprodukter men dessa anpassas i hög grad till varje kund.

stefan-andersson– Vi kommer att arbeta mer med produktifiering under 2017 och utöka vårt utbud av standardprodukter säger Stefan Andersson till Rapidus.

2015 ökade Ecraft Sverige omsättningen med drygt 10 miljoner kronor till 33,4 miljoner med ett svagt positivt resultat. I år ser omsättningen dock ut att sjunka något och det finska moderbolaget har just skjutit in 9 miljoner kronor genom en nyemission.

– Det är för att täcka ett litet underskott i år och ge större möjligheter till vår expansion eftersom vi växer så snabbt, säger Stefan Andersson.

Efter emissionen kommer Ecraft Sverige ägas till 90 procent av finska Ecraft Oy, samt till 5 procent var av Nicklas Andersson och Bert-Olov Bergstrand.

Erik Olausson

Stefan Andersson, tidigare vd och medgrundare av Viridis IT, tog i oktober över rodret på IT-bolaget Ecraft, baserat i Malmö. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.