lördag 20 april 2024

inloggad som

Region Skåne köper IT-vård från Lundabolag

Region Skåne blir första kunden för Lundabolaget Itacih, sprunget ur ett mångårigt Vinnovaprojekt kring IT-system för hemsjukvård. Avtalet innebär att runt 500 av Region Skånes anställda kommer använda Itacihs teknik för att hålla reda på all patientdata som inte syns i journalen.

Region Skåne var en av huvudaktörerna i Vinnovaprojektet, som även inkluderade näringslivsparter som Axis, Sony Mobile, HemoCue och Gambro. Projektledare var Boris Magnusson, professor vid LTH:s institution för datavetenskap och vd för bolaget Itacih, som tagit resultaten vidare till en kommersiell tillämpning.

Namnet är en förkortning för IT-stöd för avancerad cancervård i hemmet och i första hand riktar sig tekniken till vård av obotliga patienter som vårdas i hemmet eller på sjukhusens palliativa avdelning.

Itacihs system ska ersätta anteckningar i pärmar och på post-it lappar om vad som gjorts och vad som ska göras vid hembesök hos respektive patient. Personalen kan även fylla i kringinformation, exempelvis hur ont patienten har.

Avtalet med Region Skåne omfattar både drift på de 14 enheter som nu använder systemet och vidare utveckling. Boris Magnusson vill inte gå in på hur mycket affären är värd för Itacih men säger att intäkterna räcker för att bolaget ska gå runt. Inräknat deltidsanställda sysselsätter Itacih i dag fem personer.

– Nu tittar vi på att expandera, dels till övriga regioner och landsting men även till kommuner, som sköter en del lättare vårdinsatser i hemmen, säger Boris Magnusson till Rapidus.

Han äger bolaget tillsammans med den övriga personalen och enligt Boris Magnusson siktar de på att växa vidare helt på egen kraft. Marknadschef i Itacih är Hans Danielsson, tidigare försäljningsansvarig för södra Sverige på Philips Medical Systems.

Erik Olausson

Region Skåne blir första kunden för Lundabolaget Itacih, sprunget ur ett mångårigt Vinnovaprojekt kring IT-system för hemsjukvård. Avtalet innebär att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.