fredag 26 april 2024

inloggad som

Glactone Pharma fyller på kassan

Läkemedelsbolaget Glactone Pharma siktar på att ta in totalt elva miljoner kronor innan året är slut. I våras reste bolaget tre miljoner kronor och ytterligare en stor del är nu säkrade.

Jan Törnell– Nu har vi tagit in större delen av kapitalet i emissionen och kommer att ha finansiering av våra projekt hela nästa år. Vi hoppas ha valt ut lämplig läkemedelskandidat nästa höst som ska gå vidare till prekliniska och kliniska studier. Det skulle vara en fin grund inför en ny finansieringsrunda hösten 2017, säger Glactone Pharmas styrelseordförande Jan Törnell till Rapidus.

Glactone Pharma, ett av Helsingborgsbaserade Puls portföljbolag, håller på med tidig läkemedelsutveckling baserad på fyndet av en substans från en svamp som kan inhibera ett intracellulärt protein som kallas STAT3. Proteinet aktiveras ofta vid cancer och hämmar då kroppens eget immunförsvar, vilket gör proteinet till ett bra mål för cancerläkemedel.

Företaget jobbar parallellt med två cancerprojekt som båda har STAT3 som målprotein men som utnyttjar olika mekanismer. Det ena är inom immunonkologi och det andra ska motverka resistensutveckling mot andra cancerläkemedel och riktas mot behandling av metastaserande prostatacancer.

Ägarförhållandet efter årets kapitalresningar är i princip oförändrad, med Puls som största ägare med 48 procent och grundarna med 13 procent. Grundarna är Olov Sterner, professor vid Lunds universitet, Anders Bjartell, professor på SUS, Rebecka Hellsten, forskare på Lunds universitet samt bolagets vd Martin Johansson.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsbolaget Glactone Pharma siktar på att ta in totalt elva miljoner kronor innan året är slut. I våras reste bolaget tre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.