söndag 28 april 2024

inloggad som

Novo Seeds miljonsatsar i Lund

Medicon Village-baserade Merozyne Therapeutics tar in upp till 6,3 miljoner kronor från danska Novo Seeds och svenska Almi Invest. Bolaget utvecklar läkemedelskandidater mot den dödliga sjukdomen medfödd muskeldystrofi, som drabbar spädbarn.

Medfödd muskeldystrofi, eller MDC1A, är en ärftlig sjukdom orsakad av genetisk mutation som medför att muskler gradvis bryts ned och ersätts av fett och bindväv. Totalt har runt 10.000 barn och ungdomar i hela världen sjukdomen, som saknar verksam behandling.

Sjukdomen innebär att de så kallade autofaginivåerna i kroppen ökar. Autofagi är en process i kroppen som reglerar omsättningen av proteiner och kan leda till cellers död.

Forskarna Madeleine Durbeej Hjalt, professor vid Lunds universitet och Virginie Carmignac, nu verksam i Frankrike, har visat att just autofaginivåerna i kroppen ökar vid MDC1A och en sänkning av dessa nivåer har positiv effekt på sjukdomsförloppet. Merozyne har sedan visat att ett antal substanser kan reducera autofagin i djurmodeller med samma effekt.

Bolagets nya investerare har knutit en del av summan 6,3 miljoner kronor till en milstolpe i utvecklingen, att kunna visa att reduceringen av autofaginivåer fungerar även med andra substanser, uppger bolagets vd Eskil Söderlind utan att vilja precisera hur stor del av summan detta gäller.

eskil_soderlind_ny– Pengarna räcker till vidareutveckling av substanserna under tolv månader och den kompetens som behövs för detta finns bland ägarna, säger han.

Merozyne bildades förra året av forskarna Durbeej Hjalt och Carmignac tillsammans med Medicon Village-bolagen Saromics Biostructures, Red Glead Discovery och Avena Partners samt A1M Pharmas vd Tomas Eriksson genom hans bolag Kombinator. Upptäckten utvecklades tidigare i LU Bio-bolaget MD Pharma.

Elisabet Ottosson

Medicon Village-baserade Merozyne Therapeutics tar in upp till 6,3 miljoner kronor från danska Novo Seeds och svenska Almi Invest. Bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.