fredag 26 juli 2024

inloggad som

Novo Seeds miljonsatsar i Lund

Medicon Village-baserade Merozyne Therapeutics tar in upp till 6,3 miljoner kronor från danska Novo Seeds och svenska Almi Invest. Bolaget utvecklar läkemedelskandidater mot den dödliga sjukdomen medfödd muskeldystrofi, som drabbar spädbarn.

Medfödd muskeldystrofi, eller MDC1A, är en ärftlig sjukdom orsakad av genetisk mutation som medför att muskler gradvis bryts ned och ersätts av fett och bindväv. Totalt har runt 10.000 barn och ungdomar i hela världen sjukdomen, som saknar verksam behandling.

Sjukdomen innebär att de så kallade autofaginivåerna i kroppen ökar. Autofagi är en process i kroppen som reglerar omsättningen av proteiner och kan leda till cellers död.

Forskarna Madeleine Durbeej Hjalt, professor vid Lunds universitet och Virginie Carmignac, nu verksam i Frankrike, har visat att just autofaginivåerna i kroppen ökar vid MDC1A och en sänkning av dessa nivåer har positiv effekt på sjukdomsförloppet. Merozyne har sedan visat att ett antal substanser kan reducera autofagin i djurmodeller med samma effekt.

Bolagets nya investerare har knutit en del av summan 6,3 miljoner kronor till en milstolpe i utvecklingen, att kunna visa att reduceringen av autofaginivåer fungerar även med andra substanser, uppger bolagets vd Eskil Söderlind utan att vilja precisera hur stor del av summan detta gäller.

eskil_soderlind_ny– Pengarna räcker till vidareutveckling av substanserna under tolv månader och den kompetens som behövs för detta finns bland ägarna, säger han.

Merozyne bildades förra året av forskarna Durbeej Hjalt och Carmignac tillsammans med Medicon Village-bolagen Saromics Biostructures, Red Glead Discovery och Avena Partners samt A1M Pharmas vd Tomas Eriksson genom hans bolag Kombinator. Upptäckten utvecklades tidigare i LU Bio-bolaget MD Pharma.

Elisabet Ottosson

Medicon Village-baserade Merozyne Therapeutics tar in upp till 6,3 miljoner kronor från danska Novo Seeds och svenska Almi Invest. Bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.