torsdag 29 februari 2024

inloggad som

McNeil breddar verksamheten med förkylningsmedel

|  ,
|  

Johnson & Johnson-ägda McNeil är i färd med att satsa 35-45 miljoner kronor på att bygga ut produktionen av nikotinsprej. Men verksamheten i Helsingborg breddas också med ett antal nya produkter.

Johnson & Johnson-koncernen ligger i slutförhandlingar med ett annat bolag om att helt ta över produktion och försäljning av ett välkänt allergiläkemedel som ska tillverkas av dotterbolaget McNeil i Helsingborg. Vilket det gäller är ännu inte offentligt men enligt McNeils avgående Norbert Tröndle handlar det om ett nässpray.

McNeil ska även stå för tillverkningen av en ny sugtablett mot förkylning och hosta som lanseras de närmaste åren och som har utvecklats av bolagets forsknings- och utvecklingsavdelning i Helsingborg.

norbert_trondle– De nya produkterna kommer bidra starkt till vår tillväxt och stå för ungefär 15-20 procent av den producerade volymen i anläggningen. Den nya tabletten och allergiläkemedlet hjälper oss att bli mindre beroende av nikotinprodukterna. De kommer vi självklart fortsätta med, men som anläggning blir vi mer självständiga och säkra på framtiden, säger Norbert Tröndle till Rapidus.

Norbert Tröndle lämnar McNeil kring årsskift för en tjänst vid Johnson & Johnsons europeiska huvudkontor i Schweiz. Hans efterträdare är ännu inte utsedd. Tröndle tillträdde vd-posten 2014 med huvuduppgiften att höja effektiviteten i produktionen, som släpade efter och inte kunde leverera ett jämnt flöde. Genom en omorganisation enligt leanmodellen och flera investeringar har företaget fått rätsida på problemen, uppger han.

Bolaget har också plöjt ner ansenliga summor i ny teknik. 75 miljoner kronor har satsats på en femte drageringspanna för tuggummi, alltså en maskin som lägger en krispig och smakrik yta på storprodukten Nicorette nikotintugummi. Nästa år ska 35-45 miljoner kronor investeras i linan för fyllning och montering av det snabbverkande nikotinmunsprayet som lanserades 2011.

– Det är vår nyaste produkt och vi har dubblat volymen sedan lanseringen. Nu står den för 15-20 procent av vår volym, men har ännu inte nått full potential. Vi har ett flertal länder kvar att lansera i, säger Norberg Tröndle.

Anläggningen i Helsingborg är stans största privata arbetsgivare och har genom åren genomgått flera ägarbyten. På loggan har det bland annat stått Kabi Pharmacia, Pfizer och sedan 2006 McNeil genom försäljningen till amerikanska Johnson & Johnson-koncernen.

McNeil omsatte under förra året drygt 1,2 miljarder kronor och levererade en vinst på 371 miljoner. Företaget har runt 650 anställda.

Jennie Lorentsson

Johnson & Johnson-ägda McNeil är i färd med att satsa 35-45 miljoner kronor på att bygga ut produktionen av nikotinsprej. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.