fredag 17 maj 2024

inloggad som

Skånskt miljöteknikbolag hotas av konkurs efter Asienaffär

Eslövsföretaget Skånsk miljöpellets hotas av konkurs efter en kapsejsad affär om en pelletsfabrik, som skulle levererats till ett bolag med säte i Singapore.

Danskägda Alternative Bioenergy Consulting, ABC, med huvudkontor i Singapore, lade 2015 en order på elva miljoner kronor för en ny pelletsfabrik levererad av det skånska bolaget.

Skånsk miljöpellets levererade därefter inte hela fabriken och i augusti slog dansk domstol fast att bolaget skulle ersätta ABC med strax över två miljoner kronor.

Skånsk miljöpellets överklagade domen, dock försent och på fel sätt, varför domen vann laga kraft i Danmark.

Några pengar har ännu inte betalats ut och nu har ABC vänt sig till svensk domstol för att få sina pengar. I en skrivelse till Lunds tingsrätt ansöker ABC om att Skånsk miljöpellets försätts i konkurs, för att på så vis få ut pengarna som domstolen i Danmark beslutade om. Förhandling hålls i morgon i Lunds tingsrätt. 

Alternative Bioenergy Consulting säljer och installerar fabriker för produktion av biobränslen och har gjort installationer i länder som Danmark, Tyskland, Thailand och Malaysia.

I senaste bokslutet redovisar Skånsk miljöpellets en omsättning på 17 miljoner kronor. Det bokslutet gäller dock bara fram till augusti 2014, bolaget är kraftigt försenat med att skicka in färskare siffror och hotas därför av likvidation. Ledningen har fram till början av december på sig att skicka in den senaste årsredovisningen, annars tvångslikvideras verksamheten av Bolagsverket.

Rapidus har utan framgång sökt företrädare för Alternative Bioenergy Consulting. Jan Bengtsson, vd för Skånsk miljöpellets, vill inte alls kommentera situationen när Rapidus når honom.

Jennie Lorentsson

Eslövsföretaget Skånsk miljöpellets hotas av konkurs efter en kapsejsad affär om en pelletsfabrik, som skulle levererats till ett bolag med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]