torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Johnson & Johnson går vidare med Alligators projekt

Janssen Biotech, som ingår i amerikanska Johnson & Johnson-koncernen, tar nu över utvecklingen av ADC-1013 från Lundabolaget Alligator Bioscience. Janssen licensierade rättigheterna till substansen, som kan bli nästa immunterapiläkemedel mot cancer, genom en miljardaffär förra året.

Inräknat en första milstolpebetalning tidigare i år har Alligator hittills tillförts mer än 400 miljoner kronor genom licensaffären.

Per_Norlén– Nu har det gått ett år sedan dealen. Johnson & Johnson har förberett sig för bred klinisk utveckling och har nu startat sin egen kliniska fas I-studie där de nyligen påbörjade behandling av den första patienten, säger Alligators vd Per Norlén till Rapidus.

Johnson & Johnson har även finansierat två och en halv forskartjänster hos Alligator under året för att ta fram kompletterande preklinisk data.

ADC-1013 är ett av de projekt som kommit längst i världen avseende aktivering av antigenpresentation, det vill säga den del av immunsystemet som identifierar vad som ska angripas. Det är också Janssen Biotechs längst utvecklade cancerläkemedel som baseras på immunterapi, uppger Per Norlén.

Cancerceller utvecklar ofta ett eget skydd mot immunsystemet, bland annat genom att bilda ämnen som hämmar immuncellerna. Alligators substans ADC-1013 blockerar de hämmande signalerna, vilket ger en aktivering av immunförsvaret så att kroppens T-celler söker upp och börjar förgöra cancerceller. De T-celler som oskadliggör cancercellerna kan sedan överleva i kroppen och utgör ett skydd mot metastaser som eventuellt uppkommer efter avslutad behandling.

Alligator Bioscience grundades 2001 och har i dag omkring 35 anställda. Största ägare är Banque Internationale à Luxembourg, följt av danska Sunstone Capital. Johnson & Johnson-koncernen äger i dag cirka 7,4 procent av företaget.

Elisabet Ottosson

Janssen Biotech, som ingår i amerikanska Johnson & Johnson-koncernen, tar nu över utvecklingen av ADC-1013 från Lundabolaget Alligator Bioscience. Janssen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.