onsdag 24 april 2024

inloggad som

Qlik-grundare bakom ny e-hälsotjänst

Jag Patient knoppades nyligen av från mjukvarubolaget Capish i Malmö, med Qliks tidigare storägare Staffan Gestrelius som finansiär. Jag Patient samlar avidentifierad patientinformation i sökbara databaser. Informationen presenteras sedan i illustrativa grafer där användaren bland annat kan jämföra behandlingsmetoder.

Sveriges omfattande kvalitetsregister samlar kontinuerligt patientdata från olika sjukdomsbehandlingar. Några exempel är höftledsregistret och bröstcancerregistret. Informationen är skyddad för att värna patientintegriteten, så när Jag Patient har fått patientens formella godkännande, tilldelas informationen ett alias och läggs in i bolagets databas.

jerker-ringstro%cc%88m-jag-patient– Hittills är all svensk e-hälsa baserad på att patienten får ut sin egen hälsoinformation. Vi och patientföreningarna vill att patienterna ska kunna få en bredare orientering för att exempelvis jämföra olika behandlingsmetoder, säger vd Jerker Ringström, med ett förflutet från bland annat Pharmacia och Strient.

Bolaget planerar att ta in tio miljoner kronor under hösten för att fortsätta teknikutvecklingen och ta fram en första användarversion av en app. Tjänsten ska säljas till privatpersoner, företag och sjukvård, och sjösätts i början av 2017 med information om cancer i matstrupe och magsäck. Databaserna utökas efterhand med fler medicinska indikationer.

Elisabet Ottosson

Jag Patient knoppades nyligen av från mjukvarubolaget Capish i Malmö, med Qliks tidigare storägare Staffan Gestrelius som finansiär. Jag Patient samlar avidentifierad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.