torsdag 25 april 2024

inloggad som

Danska Oncology Ventures värde femdubblas i Sverige

Danska företag med planer på börsnotering får svårt att bortse från Oncology Ventures exempel. Mindre än 18 månader efter noteringen på svenska Aktietorget har bolagets värdering närapå femfaldigats från 26 till 118 miljoner danska kronor.

– Det är retfullt att vi inte kunde vara kvar i Danmark, men det händer inget på aktiemarknaden där. Därför var vi tvungna att röra oss mot Sverige, där vi får mer uppmärksamhet, säger vd Peter Buhl Jensen till Rapidus.

Den dagliga verksamheten, inklusive kliniska försök, sker fortfarande i Danmark i danska Oncology Venture ApS som ägs av svenska bolaget Oncology Ventures Sweden, noterat på Aktietorget.

Bolaget utvecklar cancerläkemedel på licens från danska Medical Prognosis Institute A/S, för att använda screeningsmetoden Drugs Response Prediction. I stället för att behandla alla patienter med en cancertyp, så undersöks patienterna först för att avgöra vilken medicin som verkar på olika typer av cancer. Metoden ska kosta mindre och innebära färre risker samtidigt som utvecklingen av läkemdel blir mer effektiv.

I förklaringen bakom värdeökningen hör till att indiska Cadila Pharmaceuticals Ltd. i september investerade 20 miljoner dollar i ett gemensamt projekt för att utveckla cancerläkemedlet LiPlaCis. Börsnoteringen i Sverige spelade stor roll i att investeringen skedde.

Klik her for dansk version af artikeln

Keld Broksø

Danska företag med planer på börsnotering får svårt att bortse från Oncology Ventures exempel. Mindre än 18 månader efter noteringen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.