måndag 29 april 2024

inloggad som

Nvidia etablerar sig i Lund – tar över forskningspersonal från Intel

Amerikanska grafikkortstillverkaren Nvidia tar över personalstyrkan på Intels Lundabaserade forskningsavdelning inom datorgrafik. Sju personer med LTH-professorn Tomas Akenine-Möller i spetsen följer med till Nasdaq-noterade Nvidia, som med etableringen får sin första svenska adress.

I slutet av augusti avslöjade Rapidus att Volvo Cars tagit över personalen från Intels nedlagda avdelning inom Linux-utveckling. I dag kan vi berätta att Intel även drar sig ur sin kvarvarande verksamhet i Lund, inriktad på datorgrafik. Istället suger Silicon Valley-baserade Nvidia upp Intels anställda.

Nvidia är mest känt för grafikprocessorerna Geforce, som sitter i miljontals datorer hos främst datorspelsfantaster. Men bolaget har de senaste åren förgrenat sig till en rad andra områden, inte minst virtual reality och artificiell intelligens. Bland annat använder Volvo ett AI-system från Nvidia i sina försök med självkörande bilar.

Nvidia har även börjat tillverka mindre processorer åt mobiltelefoner, surfplattor och displayer i bilar i konkurrens med bland andra Intel.

Intel skaffade sig utvecklingsenheten i Lund 2009 genom köpet av LTH-avknoppningen Swiftfoot Graphics. Bolaget byggde på forskning från Tomas Akenine-Möller, Petrik Clarberg, Jon Hasselgren och Jacob Munkberg om algoritmer som effektiviserar renderingen av 3D-grafik genom att snabbare sortera bort ytor som är dolda eller bortvända. Teamet har överlag gott om akademiska poäng, sex av de sju som nu går över till Nvidia har minst en doktorsexamen i bagaget, uppger Tomas Akenine-Möller.

thomas-akenine-moller– Jag kan inte gå in än på vad vi ska göra på Nvidia, men vi kommer fortsätta arbeta med datorgrafik, säger han till Rapidus.

Sedan starten 1993 har Nvidia växt till att sysselsätta över 9.000 anställda världen över men när Lundakontoret öppnar nästa vecka blir det bolagets första etablering i Sverige.

– Jag hoppas vi kommer expandera framöver. Det finns många spelbolag i regionen som använder Nvidias grafikkort, säger Tomas Akenine-Möller.

Nvidia omsatte 5 miljarder dollar förra året. Det kan jämföras med Intel, som omsatte 55 miljarder, men är inne i en global sparrunda.

Erik Olausson

Amerikanska grafikkortstillverkaren Nvidia tar över personalstyrkan på Intels Lundabaserade forskningsavdelning inom datorgrafik. Sju personer med LTH-professorn Tomas Akenine-Möller i spetsen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.