fredag 10 maj 2024

inloggad som

Köpenhamnsbolag lägger om riktningen med mobil vindmätare

Köpenhamnsbaserade Vaavuds mobila vindmätare till smarta telefoner har på tre år fått 50.000 användare och nått ut till 65 distributörer i 40 länder, däribland Sverige. Men nu har verksamheten på huvudkontoret övergått till att huvudsakligen fokusera på mjukvaruutveckling.

– Vår plan är nu att vidareutveckla vår app, så att man kan göra prognoser av vindförhållanden ner till mindre områden än 3×3 kilometer. Det kräver ganska avancerad mjukvara, inte bara för att mäta vind, men också för att förutse vindstyrkan på mindre områden, säger medgrundare och vd Thomas Helms till Rapidus.

Affärsmodellen baseras på abonnemang på olika regioners vindförhållanden. Stora vädercentraler och europeiska databaser för väder ska via Vaavuds app kunna få ut information för mindre områden till ett billigt pris. Kombinerat med vindsnurrans mätning kan bilden av vindförhållanden bli mer exakt. För tillfället täcker modellen Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Polen.

Skiftet av fokus har haft betydelse för två av bolagets grundare, Maria Kørner Nissen och Andreas Brunn. De är nu helt utanför den dagliga verksamheten även om de fortfarande är delägare.

Kvar är sju anställda och Thomas Helms i spetsen för mjukvaruutvecklingen, samt en meterolog. Deras uppgift är nu specifikt utveckling av mjukvara som ska ta fram mycket mer precisa prognoser av vindförhållanden, så att Vaavud blir mer oumbärlig för surfare, kitesurfare, seglare, drönarpiloter och lantbrukare världen över.

Förra året nådde Vaavud en omsättning på två miljoner danska kronor, men Thomas Helms ser inget behov av ytterligare kapitalresning i nuläget. Tidigare har både danska Innovationsfonden och crowdfunding bidragit. Thomas Helms är själv kitesurfare, tidigare konsult för McKinsey & Company och finansiell chef för den globala framgångsrika appen Endomondo. 

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Köpenhamnsbaserade Vaavuds mobila vindmätare till smarta telefoner har på tre år fått 50.000 användare och nått ut till 65 distributörer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.