tisdag 23 april 2024

inloggad som

TerraNet och ModCam tar hjälp av Sami Niemi

Efter att han lämnat sin post som platschef för Microsofts Lundaverksamhet går Sami Niemi in som styrelseledamot i TerraNet och suppleant i ModCam.

Sami Niemi
– TerraNet är ett bolag som har stor nytta av den erfarenhet jag har för att genomföra allt de vill göra, säger Sami Niemi till Rapidus.

Han var en av fyra grundare för Scalado, som köptes upp av Nokia och senare blev en del av Microsoft. Under sommaren har han valts in som extern styrelseledamot i TerraNet. Lundabolaget grundades 2004 för att utveckla hård- och mjukvara som gör att mobiltelefoner fungerar både som mottagare och sändare.

Under åren har TerraNet arbetat med olika tillämpningar av tekniken, bland annat för att kunna ge mobiltäckning i otillgängliga områden eller låta användare dela film- och ljudklipp även när de befinner sig långt från basstationer.

I början av sommaren köpte TerraNet loss Gridd, en tjänst som bolaget utvecklat tillsammans med Sony Mobile och som gör det möjligt att sälja överbliven datatrafik mellan mobilanvändare som befinner sig nära varandra.

Sami Niemi är sedan i våras med i investeringskommittén för Spintop Ventures och blir nu styrelsesuppleant och representant för Spintop i Malmöbaserade ModCam, jämte Spintop-grundaren Finn Persson.

ModCam har just tagit in 15 miljoner kronor i ytterligare finansiering från ägarkretsen, som utöver Spintop inkluderar Robert Bosch Venture Capital, tidigare Sony Mobile-chefen Bert Nordberg och Tesla-veteranen Peter Carlsson.

Pengarna går främst till att bearbeta USA-marknaden. ModCams kameramodul säljs bland annat tillsammans med Watson, IBM:s mjukvara för att analysera stora datamängder.

– Datan från våra kameror kan adderas till data från exempelvis logistik- och kassasystem och ge större värde till en sådan plattform, säger ModCams vd Andreas Nordgren.

ModCam har i dag en handfull betalande kunder i Sverige och utomlands, däribland USA, men väntar fortfarande på ett större försäljningsgenombrott.

Under tiden arbetar bolaget vidare med att vidareutveckla mjukvaran i kamerorna, både för att kunna registrera egenskaper som kön, ålder och ansiktsbehåring på de förbipasserande och för att kunna hitta mönster i deras rörelser.

– Vi vill kunna öka precisionen i att se var folk befinner sig, om de till exempel stannar upp framför en hylla eller om det bildas kö, säger Andreas Nordgren.

ModCam omsatte knappt 100.000 kronor 2015, med ett resultat på -8,4 miljoner. Utöver TerraNet och ModCam har Sami Niemi engagerat sig som extern rådgivare i Aktietorgs-listade Uppsalabolaget Imint, inriktat på mjukvara för videobehandling.

Erik Olausson

Efter att han lämnat sin post som platschef för Microsofts Lundaverksamhet går Sami Niemi in som styrelseledamot i TerraNet och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad