tisdag 5 december 2023

inloggad som

Bioprocess Control går in i djurfoderbranschen

|  , ,
|  

Lundabolaget Bioprocess Control, som utvecklar mätinstrument som används för att optimera biogasproduktion, breddar nu verksamheten och går in i ett nytt och större affärssegment: djurfoderbranschen. Redan i år kan avtal värda upp till två miljoner kronor skrivas med kunder i bland annat Sverige, USA och Frankrike, enligt vd Jing Liu.

Bioprocess Control har gått från att erbjuda utvecklingstjänster inom biogasbranschen till att de senaste åren nästan enbart sälja egenutvecklade mätinstrument riktade till samma kundkrets.

– Vi är ett av få biogasföretag i Sverige som har en stabil och lönsam verksamhet. Vi har 1.000 kunder i 54 länder och är därmed ganska okänsliga för politiska beslut rörande biogas, säger medgrundare Jing Liu, som även är forskare vid Lunds universitet.

I samarbete med djurfoderföretag har bolaget visat att deras mätinstrument även kan användas för att samla information som genereras vid foderförsök. I samband med djurhållning har det stor betydelse att kunna optimera sammansättningen av fodret, bland annat finns det intresse att minska växthusgaser som metan från nötkreaturshållning.

2010 gick holländska storbolaget DSM in med både pengar och marknadskunnande. Sedan dess har Bioprocess Control gått med vinst och 2015 var resultatet 1,5 miljoner kronor och omsättningen 17 miljoner kronor. Bolaget har nio anställda i Lund och 15 distributörer runt om i världen.

Jing Liu och tre andra medgrundare äger knappt hälften av aktierna. DSM är största ägaren med 28 procent och bland övriga finns Lunds universitets holdingbolag LU Holding samt två affärsänglar.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Bioprocess Control, som utvecklar mätinstrument som används för att optimera biogasproduktion, breddar nu verksamheten och går in i ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.