måndag 29 april 2024

inloggad som

Dubbelt upp för Frankly – satsar på egen produktutveckling

Malmöbaserade Frankly consulting, grundat av fem tidigare utvecklare på Nokia i Köpenhamn, har i det färska bokslutet dubblat omsättningen till 33 miljoner kronor. Parallellt satsar teknikkonsultbolagets ledning på egna produktidéer, bland annat en lins till laptopkameror som just sålts till Stockholmsbolaget Evoko.

Sedan starten 2011 har Frankly arbetat med produktutveckling av allt från luftrenare för den kinesiska marknaden till Köpenhamnsbaserade SHFT:s virtuella löpcoach som registrerar löparens rörelser med sensorer på bröstet och ena skon och ger instruktioner i hörlurarna. Bland de senaste uppdragen finns öronsnäckor som även mäter användarens puls, utvecklade åt danska Jabra. I kundlistan syns också Samsung, börsnoterade Tobii och Ikea.

Claes Lundin– De stora elektroniktillverkarna säljer allt mindre på tekniska specifikationer, och allt mer på livsstil. Samtidigt har bolag som inte tidigare varit inriktade på teknik börjat röra sig ditåt, som Ikea, säger Franklys vd Claes Lundin till Rapidus.

I dag har Frankly växt till 37 anställda i Malmö, Stockholm och kinesiska Shenzen. Merparten har en bakgrund på Sony Mobile, Ericsson eller Blackberry. Frankly jobbar även tätt tillsammans med designstudion Howl, med 25 anställda och säte i Stockholm.

2015 steg omsättningen till 33 miljoner kronor, jämfört med 16 miljoner 2014. Resultatet blev runt en miljon kronor i vinst. Utvecklingsuppdrag står än så länge för nästan alla intäkterna men Frankly har också tagit fram ett antal egna produkter, bland annat de specialdesignade öronpropparna Swimear och Surfear, som knoppats av till egna gräsrotsfinansierade bolag.

I slutet av våren sålde Frankly även rättigheterna till en lins som ger vidvinkelperspektiv till laptopens kamera. Tanken är bland annat att underlätta för arbetsgrupper som använder datorn eller surfplattan som ett enkelt medel för videokonferens. Köpare är Stockholmsbaserade Evoko.

– Det är ingen jättestor affär men kan bli bra om försäljningen tar fart. Tillsammans med Howl jobbar vi nu på ett antal egna produkter och en ny storsatsning som vi hoppas kunna offentliggöra under hösten, säger Claes Lundin utan att vilja gå in på fler detaljer.

Frankly consulting ägs av grundarna samt några nyckelmedarbetare.

Erik Olausson

Malmöbaserade Frankly consulting, grundat av fem tidigare utvecklare på Nokia i Köpenhamn, har i det färska bokslutet dubblat omsättningen till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.