onsdag 24 april 2024

inloggad som

Volvo tar över utvecklarna från Intels nedlagda Lundasajt

|  ,
|  

I morse meddelade Volvo Cars att de startar en utvecklingsavdelning i Lund med 35 anställda. Rapidus kan nu berätta att samtliga kommer från Intels nedlagda Lundaverksamhet, som nästan helt sugs upp av biltillverkaren.

I juni avslöjade Rapidus att Intel helt skrotar sin Lundasajt, med ett 40-tal anställda, inriktad på hårdvarunära Linuxprogrammering. Den amerikanska hårdvarujätten är inne i en större, global sparrunda. Enligt flera källor till Rapidus går nästan samtliga nu över till Volvo Cars.

Volvos etablering kommer som en del av en större satsning där Volvo ska anställa 400 ingenjörer för att bland annat utveckla teknik för självkörande bilar. Avdelningen i Lund, som slår upp portarna på torsdag, ska dock främst syssla med aktiv säkerhet – till exempel automatiska bromssystem – samt ”infotainment” i bilens kontrollpanel. Redan i dag styrs många funktioner i Volvos bilar av en pekskärm inbyggd i kontrollpanelen.

Lundakontoret kommer ledas av Henrik Svensson, som även var Intels platschef i Lund.

– Volvo behövde i första hand mjukvaruutvecklare. Vi hoppas att vi kommer kunna återanvända den Linux-expertis som vi har med oss från Intel, säger han till Rapidus.

Enligt källor till Rapidus är 35 anställda enbart utgångsläget för Volvos planer i Lund.

– Vi kommer definitivt att anställa fler i Lund på sikt, säger en källa på Volvo som inte vill låta sig citeras.

Erik Olausson
Elisabet Ottosson

I morse meddelade Volvo Cars att de startar en utvecklingsavdelning i Lund med 35 anställda. Rapidus kan nu berätta att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.