fredag 26 april 2024

inloggad som

Expertmaker-veteraner startar nytt AI-bolag

Fyra tidigare anställda på Expertmaker, med förre marknads- och försäljningschefen Martin Rugfelt i spetsen, startar på ny kula efter Ebays uppköp. I nybildade Malmöbolaget Sentiantechnologies ska de hjälpa industriföretag och telekombolag dra nytta av artificiell intelligens.

Sentiantechnologies ska både fungera som ett konsultbolag och utveckla egen mjukvara. Inriktningen ska främst vara att använda neurala nätverk och andra algoritmer inom artificiell intelligens för att lösa svåra prediktions- och optimeringsproblem med många parametrar och till exempel förutse när maskinerna i en fabrik behöver servas.

Martin_Rufelt_2– Det är viktigt vid gruvdrift och andra industrier där utrustningen är dyr och slits snabbt. Målet är att göra storföretagen mer datadrivna och här har industriföretagen inte kommit lika långt som till exempel detaljhandeln, säger Martin Rugfelt.

Liksom de tre medgrundarna har Martin Rugfelt en lång bakgrund på Malmöbaserade Expertmaker, som utvecklade algoritmer för analys av stora datamängder åt bland andra Vodafone och Ebay. Den sistnämnda köpte i våras upp Malmöbolaget för att använda dess teknik i ett pågående projekt att bättre sortera och klassificera de hundratals miljoner varor som bjuds ut på Ebays sajter.

Enligt Martin Rugfelt har Sentiantechnologies redan långt gångna diskussioner med potentiella kunder i Sverige och utlandet. Inom ett år räknar han med att ha ytterligare en handfull anställda.

– Vi har märkt av en så pass stor efterfrågan att vi redan börjat leta personal, säger Martin Rugfelt.

Grundarkvartetten har dragit igång bolaget med egna medel och har i dagsläget inga planer på att leta externt kapital.

Erik Olausson

Fyra tidigare anställda på Expertmaker, med förre marknads- och försäljningschefen Martin Rugfelt i spetsen, startar på ny kula efter Ebays […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.