lördag 27 april 2024

inloggad som

15 nya miljoner till Zaplox USA-satsning

Zaplox tar in ytterligare 15 miljoner kronor i riskkapital. Ideonbolaget har nyligen plockat sina första kunder inom den amerikanska hotellnäringen och ska det närmaste året utöka personalstyrkan vid dotterbolaget i Dallas med uppåt tio anställda.

Av Zaploz cirka 20 anställda och konsulter finns i dag en handfull i USA.

magnus_friberg– Vi har tidigare varit ett helsvenskt team men har nu personal både i USA och på olika håll i Europa. Den tekniska utvecklingen behåller vi dock i Lund, säger vd Magnus Friberg till Rapidus.

Inräknat den färska emissionen har Zaplox sedan starten 2010 tagit in över 70 miljoner kronor till utvecklingen av sitt system för lås som öppnas med mobila nycklar. Användaren laddar ner nyckeln till telefonen via en app medan ett webbaserat administrationsgränssnitt reglerar vilka nycklar som kan öppna vilka dörrar vid olika tidpunkter.

Målgruppen är i första hand semesterboenden och hotell, där gästerna ska kunna checka in via mobilen och slippa passera receptionen.

– Hotellnäringen är angelägen om att komma ikapp exempelvis flygbranschen, där det i dag är vanligt att checka in digitalt, säger Magnus Friberg.

Zaplox utvecklade ursprungligen egna lås för att kunna visa upp sitt system men i dag säljs tekniken främst som ett integrerat chip i lås från Assa Abloy, Kaba och Salto. 2015 stannade nettoomsättningen på 1,1 miljoner kronor med ett resultat på -13 miljoner. Magnus Friberg räknar med att omsätta mer i år men att det dröjer 1-2 år till innan bolaget når positivt kassaflöde.

Zaplox ägs till allra största delen av Industrifonden, LMK Venture och tyska 4M Beteiligung, som kontrolleras av industrifamiljen Mankel. Trion står också för merparten av det nya kapitalet.

Erik Olausson

Zaplox tar in ytterligare 15 miljoner kronor i riskkapital. Ideonbolaget har nyligen plockat sina första kunder inom den amerikanska hotellnäringen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.