onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Swedish Growth Fund går in i Lytics och Rethinking Care…

Swedish Growth Fund blir näst största ägare genom att skjuta till ett miljonbelopp till AI-utvecklaren Lytics i Malmö. Lytics filar nu på konkreta noteringsplaner.

Lytics är en avknoppning från Malmöbolaget Expertmaker – som nyligen köptes upp av amerikanska Ebay – och är inriktat på artificiell intelligens för sjukvården och läkemedelsindustrin. Bolaget utvecklar mjukvara för att samla in och analysera stora datamängder och exempelvis kunna förutse och diagnosticera diabetes och KOL.

Jonas_Edelswärd– Lytics adresserar ett problem som jag tror det är viktigt att komma åt. Kan man förutse när en KOL-patient behöver behandling kan man göra stor nytta och jag tror att AI kommer stenhårt inom detta område, säger Swedish Growth Funds vd Jonas Edelswärd till Rapidus.

Som Rapidus rapporterade i våras är Lytics också i färd med att öppna en egen vårdcentral i Malmö riktad mot patienter med KOL, astma och allergi. Tanken är att blanda traditionell med virtuell vård, bland annat ska patienterna kunna rapportera in hur de mår via en speciell app.

Jonas Edelswärd vill inte precisera hur många miljoner Swedish Growth Fund går in med i Lytics men säger att fonden blir näst största ägare med cirka tio procent av aktierna. Lytics, som tidigare hette Experlytics, fick våren 2015 in drygt fyra miljoner kronor i riskkapital. Bolagets nettoomsättning är ännu blygsam, 500.000 kronor under 2015 med -2,8 miljoner i resultat.

Planen är nu att notera Lytics, men tidpunkten är inte spikad ännu, uppger Jonas Edelswärd.

Bakom Swedish Growth Fund står bland andra juristen Cecilia Hollerup, Enzymatica-grundaren Staffan Bergqvist och Volito-veteranen Sven Holmgren. Trion har tidigare haft en ägarandel i Lytics men är enligt Jonas Edelswärd inte längre delägare vid fondens inträde.

Utöver Lytics investerar Swedish Growth Fund även i Skånebolaget Rethinking Care tillsammans med Almi Invest Syd. För Swedish Growth Funds del handlar det om en miljon kronor i direkt investering och ytterligare två miljoner i höstens listningsemission då Rethinking Care noteras på First North, uppger Jonas Edelswärd. Rethiniking Care är en sammanslagning av en handfull mindre bolag inriktade på IT för sjuk- och friskvård.

Erik Olausson

Swedish Growth Fund blir näst största ägare genom att skjuta till ett miljonbelopp till AI-utvecklaren Lytics i Malmö. Lytics filar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad