fredag 10 maj 2024

inloggad som

… och bygger nytt bolag inom kärnkraftsforskning

I det nybildade Malmöbolaget Spallacatch ska den pensionerade rymdfysikprofessorn Rickard Lundins idéer om en ny typ av kärnreaktor omsättas i praktiken. Som finansiär står Staffan Gestrelius, medgrundare och tidigare storägare i Nasdaq-noterade Qlik.

Rickard Lundins forskning är centrerad kring specifika kärnreaktioner vid relativt lågt tryck och temperatur. Istället för att dela hela atomkärnor, som i traditionella kärnkraftverk, handlar det om att få kärnor av deuterium och litium att avge neutroner genom spallation. När neutronerna fångas upp i en målstation av nickel eller kalcium frigörs mer energi i form av värme än vad som gick åt till spallationen, enligt Rickard Lundins beräkningar.

Försök med alternativa kärnreaktionsprocesser för att utvinna energi har väckt kontrovers inom forskarvärlden de senaste åren, inte minst uppmärksammade experiment med kall fusion där resultaten senare inte gått att återskapa. Staffan Gestrelius påpekar dock att amerikanska kongressen just tillsatt en utredning för att titta närmare på framstegen för det som anhängarna kallar low energy nuclear reactions.

– Om det här fungerar blir det här något som kommer ändra mycket på energiområdet. Ett gram av ett ofarligt ämne räcker för att värma en villa ett år, säger han till Rapidus.

Under hösten ska Spallacatch hyra in forskare och tekniker från Lunds universitet och Malmö högskola för att bygga en prototyp.

– Vi finansierar det här själva tills vi ser om det fungerar. Om ett halvår eller ett år kommer vi veta bra mycket mer än i dag, säger Staffan Gestrelius.

Staffan Gestrelius var vd för Qlik fram till år 2000 och fortfarande delägare då bolaget noterades på Nasdaq år 2010 till en värdering på 750 miljoner dollar. Utöver Spallacatch och Porte-Monnaie Venture har han de senaste åren satsat över 50 miljoner kronor i Malmöbaserade Capish, ett mjukvarubolag för analys och visualisering av stora mängder patientdata.

Erik Olausson

I det nybildade Malmöbolaget Spallacatch ska den pensionerade rymdfysikprofessorn Rickard Lundins idéer om en ny typ av kärnreaktor omsättas i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen