söndag 25 februari 2024

inloggad som

…med minskat fokus på telekom

Det nyligen avnoterade konsultbolaget Cybercom, som under förra året köptes ut från börsen av JCE Group tillsammans med Nicolas Hassbjer genom Tequity, rapporterar också om en dålig skånsk konsultmarknad under 2015.

Med neddragningar hos storkunderna Sony Mobile och Ericsson har Malmökontoret, med dryg 200 anställda, fått bredda sig mot andra branscher.

conny-karlsson– Det går mycket bättre för oss nu än under 2015. Generellt ökar behovet av konsulter mer än tillgången. De som har skurits ner har sugits upp av andra branscher. Kompetens inom telekom och digitalisering behövs nu överallt, säger Conny Karlsson, regionchef på Cybercom Öresund.

Bland branscher som nu utgör större andelar finns handel och produktutveckling och Cybercom Öresund siktar på att under det närmaste året växa med 20 till 30 personer.

Även HiQ Skåne har under de senaste åren fått en förändrad kundbild med mindre fokus på telekom. Under våren har kontoret med runt hundra anställda flyttat från Lund till Malmö, för att få större närhet till både Danmark och Malmöföretagen.

– Vi har alltid suttit i Lund och har haft en stor del av våra kunder där. Innan hade vi 90-95 % av våra kunder på Ideon, men det har ändrat sig väldigt mycket. Fördelen med denna region är att kompetensen inom telekomsektorn är väldigt eftertraktad. Har du varit inom telekom kan du jobba var som helst, säger Anna Kleine.

Kvar i Lund finns konsultföretaget Alten, som även de rapporterar att marknadsläget under året har förbättrats.

– Jag tror att alla bolag drabbades av nedskärningarna på Sony, det kände vi också av. Nu under våren har det blivit full fart igen, men det är mindre telekom av uppenbara skäl, säger Sven Andersson, regionchef på Alten i Lund.

Hanna Sigeman

Det nyligen avnoterade konsultbolaget Cybercom, som under förra året köptes ut från börsen av JCE Group tillsammans med Nicolas Hassbjer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.