fredag 10 maj 2024

inloggad som

Nybildat cancerbolag går mot fas II-studier

För två år sedan upptäckte forskarna bakom nybildade Lundaföretaget Akuru Pharma en biomarkör för identifiering av njurcancertumörer. Med hjälp av acceleratorstöd från Innovationskontor Syd siktar företaget på fas II-studier redan till hösten.

Akuru Pharma baseras på forskning från Lunds universitet, där grundarna hittat en molekyl som verkar vara associerad till njurcancertumörer. Njurcancer drabbar ungefär 1.000 personer i Sverige årligen och är en svårupptäckt cancerform med hög dödlighet, speciellt i fall där njurcancern spridit sig till andra delar av kroppen.

jenniefer_hansson– I dag finns det inga specifika metoder för att detektera spridd njurcancer. Vår förhoppning är att man ska kunna hitta metastaser vid ett tidigare skede och på så vis kunna sätta in riktad behandling snabbare, säger Jennifer Hansson, vd och medgrundare av Akuru Pharma och forskare i tumörbiologi.

Företaget bildades i slutet av maj, i samband med att Innovationskontor Syd beviljade ett acceleratorstöd på 300.000 kronor. På grund av att molekylen använts kliniskt tidigare i andra diagnoser är vägen kort till egna fas II-tester.

– Markören sitter på ytan av cancerceller för just den här tumörformen. I andra fall brukar en markör även finnas i andra celler eller normal vävnad, och det gör att man får svårt att behandla utan biverkningar. Vi vill utveckla både diagnostik och terapi för den här typen av njurcancer. I samband med att vi gjorde upptäckten patenterade vi den här markören för studier av cancer, säger medgrundare och styrelseordförande Håkan Axelson till Rapidus.

Initialt kommer Jennifer Hansson arbeta med Akuru Pharma, för att efter den kliniska studien förhoppningsvis anställa fler personer med hjälp av ytterligare investerarstöd. Efter de kliniska studierna siktar ledningen på att ta ytterligare kapital för att stödja utvecklingen under de kommande åren.

Hanna Sigeman

För två år sedan upptäckte forskarna bakom nybildade Lundaföretaget Akuru Pharma en biomarkör för identifiering av njurcancertumörer. Med hjälp av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen