onsdag 24 april 2024

inloggad som

Extra: Fem miljoner till diabetesbolag i Lund

Läkemedelsbolaget Apoglyx tar in fem miljoner kronor genom en grupp privata investerare. Samtidigt tar bolaget plats i Smile, tidigare Lund Life Science Incubator. Emissionen är planerad att bli den första av två, som totalt ska tillföra elva miljoner kronor.

Martina Kvist Reimer– När vi har nått våra milstolpar under nästa år söker vi resten av pengarna, säger vd Martina Kvist Reimer till Rapidus.

Apoglyx utvecklar en substans som ska reglera blodsockernivåer i patienter med nedsatt njurfunktion, som är en vanlig följd av diabetessjukdomar. Läkemedlet ska fungera som ett komplement till annan diabetesbehandling. Målet från Apoglyx är primärt att utlicensiera substanser när de har nått en klinisk fas.

– Vårt primära syfte är att vi vill kunna ge våra inverterar tillbaka sin investering. Vi syftar helst till att utlicensiera våra produkter. Vi har sökt två patent, och antingen når vi en utlicensiering, men vi kan också tänka oss att driva det vidare i samarbete med riskkapitalbolag, eller så kan vi tänka oss att gå till börsen. Men det beror på vad ägarna vill då, säger Martina Kvist Reimer.

Bolaget, som startade i oktober 2015, är grundat av Søren Nielsen, professor vid Ålborgs universitet, och LU-forskarna Michael Rützler och professor Per Kjellbom. Bland ägarna står LU Innovation System och kontraktsforskningsbolaget Red Glead Discovery, som även de sitter på Medicon Village. LU Innovation System och Red Glead Discovery, där Martina Kvist Reimer är vice vd, har varit delaktiga i Apoglyx sedan starten.

Läkemedelsbolaget Apoglyx tar in fem miljoner kronor genom en grupp privata investerare. Samtidigt tar bolaget plats i Smile, tidigare Lund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.