fredag 19 april 2024

inloggad som

Låst läge i frågan om HH-förbindelse eller metro

Djup oenighet mellan Helsingör och Köpenhamn om att satsa på antingen en HH-förbindelse eller en Öresundsmetro har fått frågan att gå i baklås inom Greater Copenhagen-samarbetet.

Problemet är inte Skåne: Regionen har tydligt meddelat att den vill satsa på en HH-förbindelse. Istället är det på Själland som problemen tornar upp sig. Förberedelserna inför ett beslut i den så kallade trafikchartern, som är en politisk överenskommelse om regionens infrastruktur, inom The Greater Copenhagen & Skåne Committee är nu helt satt på stand-by, upplyser Lars Bosendal, som hittills ansvarat för frågan om trafikchartern på Region Själland.

– Vi gör inte mer härifrån i den frågan. Beslutet om HH kontra Öresundsmetro är nu överlagt till översta direktörsnivå i själländska regioner och kommuner, säger Lars Bosendal.

Den 29:e april gjorde styrgruppen för The Greater Copenhagen & Skåne Committee ett nytt försök att nå en enighet i frågan. Planen var att skapa ett beslutsunderlag till styrelsemötet den 26:e maj. Men saken kom aldrig så långt som till styrelsemötet innan man gav upp.

Själländska politiker visar nu beröringsskräck i frågan. Under Greater Copenhagens konferens den 24:e maj i Malmö frågade Rapidus exempelvis huvudtalarna, Roskildes borgmästare Joy Mogensen, samt Steen Christiansen, som både är ordföranden för The Greater Copenhagen & Skåne Committee och borgmästare i Albertslund, om det inte var naivt att tro att Öresund skulle få två nya förbindelser.

Ingen ville då ta ställning i den känsliga frågan – trots att ingen av dessa kommuner har direkta intressen i en förbindelse framför en annan. Samma fråga lamslog även Öresundskommittén, som avvecklades vid  årsskiftet.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln. 

Djup oenighet mellan Helsingör och Köpenhamn om att satsa på antingen en HH-förbindelse eller en Öresundsmetro har fått frågan att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.