lördag 11 maj 2024

inloggad som

Puls drar läkemedelsjätte inför skiljedomsnämnd…

Storaffären 2011 då skånska DuoCort såldes till amerikanska ViroPharma har resulterat i en infekterad juridisk tvist. För DuoCorts tidigare ägare, med Puls, Länsförsäkringar Skåne och ett bolag inom Ikea-sfären i spetsen, står 860 miljoner kronor på spel.

DuoCort hade just fått marknadsgodkännande i EU för sitt preparat Plenadren när amerikanska ViroPharma köpte upp verksamheten 2011. Plenadren är en tablett med kontrollerad frisättning av hydrokortison, vilket kompenserar bristen på hormonet hydrokortisol hos patienter med binjurebarkssvikt. Bara i Europa beräknas 200.000 patienter lida av sjukdomen.

Utöver en initial betalning på 220 miljoner kronor inkluderade affären milstolpeersättningar på 860 miljoner kronor, i huvudsak baserade på försäljningsutvecklingen för Plenadren. Men några sådana utbetalningar har det ännu inte blivit, trots att Plenadren funnits på marknaden i flera år.

Helsingborgsbaserade Puls ägde drygt fem procent av DuoCort och hanterar miljardaffären för den tidigare ägarskarans räkning via bolaget Pulsetten. I sin färska årsredovisning skriver Puls att ViroPharma medvetet valt att sätta ett för högt pris på Plenadren vilket gett oväntat låg försäljningsvolym: ”ViroPharmas valda strategi har begränsat och i vissa fall omöjliggjort Pulsettens möjligheter till avtalade tilläggsköpeskillingar.”

I ett första skede gäller konflikten 65 miljoner kronor i milstolpeersättning som Puls och de tidigare ägarna för DuoCort anser sig ha rätt till. Redan hösten 2014 inleddes medlingsförsök med ViroPharma men de avbröts senare utan resultat och ärendet har nu gått vidare till skiljeförfarande, en juridisk process för att avgöra tvister utanför domstol.

Det är långt ifrån bara Puls som drabbas av osäkerheten kring de 860 miljoner kronor som återstår från affären med ViroPharma. Enligt den senaste årsredovisningen är Inter Life Science, helägt av Inter Ikea Holding i Luxemburg, största ägaren i Pulsetten. Ikea-bolaget har därmed rätt till 18 procent av pengarna, motsvarande 155 miljoner kronor.

För näst största ägaren, Länsförsäkringar Skåne, står knappt 80 miljoner kronor på spel. Ytterligare 60 procent av milstolpeersättningarna ska gå till en rad mindre ägare.

Rapidus har varit i kontakt med Puls vd Pontus Ottosson liksom Paul Blanchfield, Nordenchef för Irländska Shire, som äger ViroPharma sedan 2013. Ingen part vill dock kommentera den pågående tvisten om DuoCort.

Erik Olausson

Storaffären 2011 då skånska DuoCort såldes till amerikanska ViroPharma har resulterat i en infekterad juridisk tvist. För DuoCorts tidigare ägare, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen