fredag 29 mars 2024

inloggad som

Ägarna plockar ut ytterligare 80 miljoner efter Sydsvenskans köp av HD

Vid försäljningen av Helsingborgs Dagblad till Bonnier sattes prislappen till noll, mot att ägarna fick behålla tidningens kassa. Nu plockar ägarfamiljerna Ander och Sommelius ut ytterligare 80 miljoner ur det gamla tidningsbolaget.

Pukslagaren, det bolag som en gång var stolt ägare till en av landets största morgontidningar, är under nedmontering. I den färska årsredovisningen för 2015 framgår att tidningsfamiljerna Sommelius och Ander för några veckor sedan plockade ut 80 miljoner kronor ur bolaget i utdelning.

Som Rapidus kunde avslöja hösten 2014 lämnade Ander och Sommelius ifrån sig Helsingborgs Dagblad till Bonnier, mot att de fick ta kassan med sig. Strax därefter plockade de ut 200 miljoner kronor i extrautdelning från Pukslagaren.

Vid årsskiftet fanns 76 miljoner kronor kvar i Pukslagaren. Enligt Sören Sommelius, representant för familjen Sommelius, härrör pengarna som fanns i Helsingborgs Dagblads kassa framförallt från annan verksamhet än tidningsutgivning, bland annat från ett tidigare aktieinnehav i Blocket.

I slutet av 2015 sålde Pukslagaren också det gamla tidningshuset och tryckerifastigheten som bolaget fick med sig i affären med Bonnier. I bokslutet för 2014 värderades fastigheterna till nära 39 miljoner kronor. Försäljningspriset var dock högre och Sören Sommelius uppger i en kommentar till Rapidus att det landade på närmare 50 miljoner.

Tidningshuset såldes till ett lokalt konsortium av entreprenörer som numera driver det som ett kontorshotell under namnet ”HD-huset”.

Kvar i Pukslagaren finns drygt fem miljoner kronor i kassan och ingen verksamhet. Även efter försäljningen av Helsingborgs Dagblad är familjen Ander kvar som en storspelare i mediebranschen genom ägandet i NWT-koncernen som ger ut 14 dagstidningar, bland andra Nya Wermlands-Tidningen och Skaraborgs Allehanda.

Sammanslagningen av HD och Sydsvenskan är fullt genomförd, men turbulensen på den sydsvenska mediemarknaden lär inte vara förbi. I januari sålde Bonnier danska Børsen till JP/Politikens hus och under våren ska såväl MittMedia som Gota Media ha tackat nej till erbjudanden från Bonnier om att köpa HD-Sydsvenskan.

I dag kom också beskedet att Göteborgsbaserade mediekoncernen Stampen, som bland annat äger Göteborgs-Posten, ansöker om rekonstruktion för att reda upp sina ekonomiska problem.

Jennie Lorentsson

Vid försäljningen av Helsingborgs Dagblad till Bonnier sattes prislappen till noll, mot att ägarna fick behålla tidningens kassa. Nu plockar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]