onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Scaladogrundare lämnar Microsoft

Sami Niemi, en av de fyra grundarna av det skånska bildbehandlingsbolaget Scalado, lämnar Microsoft. Han ökar i stället sitt engagemang i lokala uppstartsbolag, samt i Spintop Ventures där han går in i investeringskommittén.

Sami Niemi
– Nu är verksamheten i Lund stabilt integrerad i den övriga organisationen i Microsoft. Bolagsbyggandet är slut för tillfället och det är i stället business as usual som gäller. Jag längtar tillbaka till startupvärlden och känner att det nu är ett bra tillfälle att sluta, säger Sami Niemi till Rapidus.

Scalado grundades år 2000 av Sami Niemi, Pierre Elzouki, Maziar Jahanshahi och Fadi Abbas. Bolaget utvecklade lösningar för bildbehandling – till exempel supersnabb visning av bilder i mobiltelefoner. Under 2012 köpte finska Nokia Scalado för omkring 350 miljoner kronor. Hösten 2013 köptes Nokias mobiltelefondel av Microsoft i en affär värd motsvarande 47 miljarder kronor och Scaladogänget bytte återigen till nya logotyper på sina visitkort.

De första åren hade Scalado störst fokus på mobiltelefoner och hade med tiden installationer av bolagets mjukvara i över en miljard enheter. När verksamheten övergick i Microsofts ägo skiftades fokus från mobilt till desktop. I dag finns Scalados teknik bland annat i Windows 10 där alla bilder en användare klickar på öppnas med tekniken från Lundakontoret.

Sami Niemi var både platschef, med ansvar för personalstyrkan på 50 personer, samt ansvarig för området Photography med team i tre olika länder. I den nya organisation som sattes på plats i början av året rapporterar alla teamen i Lund direkt till cheferna i USA och Scaladoveteranen Karl Wittenmark axlar rollen som kontorschef.

Samtidigt skalar Sami Niemi nu upp sitt engagemang i olika lokala uppstartsbolag – vilka vill han dock inte nämna. Han hjälper även utländska bildteknikbolag och utöver det har han ökat engagemanget i Spintop Ventures, där han gick in som investerare redan från början.

– Spintop tar kanske en halvdag i veckan för mig. Övrig tid använder jag för att jobba med startups, egna projekt samt styrelsearbete, säger han.

Anders Frick

Sami Niemi, en av de fyra grundarna av det skånska bildbehandlingsbolaget Scalado, lämnar Microsoft. Han ökar i stället sitt engagemang […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.