fredag 26 april 2024

inloggad som

Pulsbolag laddar för exit

Pulsbolagen Laccure och Adenovir Pharma i Helsingborg tar in sammanlagt tio miljoner kronor för att satsa på sälj och ökad produktion inför kommande exit.

Laccure tar in 4,3 miljoner kronor i en emission som riktar sig till existerande ägare, bland andra inkubatorn Puls. Pengarna ska finansiera slutförandet av produktionsuppskalningen av bolagets receptfria produkt mot bakteriell vaginos.

– Vi är i exitfas nu. Processen löper på väl och vi jobbar för ett avslut innan årsskiftet, säger projektledare Jeanette Robertsson till Rapidus.

Laccures CE-märkta vaginala tablett motverkar den infektion som skapar obalans i den vaginala bakteriefloran. Produkten har tillstånd att säljas inom EU/ESS och patent för användning av substansen vid behandling är sedan tidigare godkänt i flera länder. Laccure bildades 2007 och verksamheten baseras på en innovation från forskare i Lund, Göteborg och Gdansk.

Även Adenovir Pharma har påbörjat en exitprocess och fyllde nyligen på kassan med 5,5 miljoner kronor.

Bjorn_Dellgren– Vi har haft intressenter för en exit tidigare, men fokuserat på att göra jobbet i stället. Nu är vi inne i en fas där vi tycker det är läge för en exit och för dialoger med ett flertal intressenter, säger projektledare Björn Dellgren.

Adenovir Pharma utvecklar läkemedel i form av ögondroppar mot ögoninfektionen epidemiskt keratojunktivit som orsakas av adenovirus. Sjukdomen är smittsam och drabbar hornhinnan och bindhinnan och saknar i dag effektiv behandling.

En klinisk fas IIa-studie som avslutats på ett flertal ögonkliniker i Sverige, Tyskland och Polen håller på att sammanställas och resultat förväntas under årets andra kvartal. Bolaget har även fått bidrag från Vinnova för att fortsätta utvecklingen av projektet APD-514 som potentiellt kan bli andra generationens läkemedel mot epidemiskt keratojunktivit.

Adenovir Pharma grundades 2008 och har flera godkända patent i USA, Europa, Japan, Kina och nu senast Ryssland. Bland ägarna syns Puls, affärsmannen William Gunnarsson genom bolaget BWG Invest SARL, Länsförsäkringar Skåne och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse. Ett flertal mindre privata investerare tillkom genom bolagets senaste emission.

Emily Binks

Pulsbolagen Laccure och Adenovir Pharma i Helsingborg tar in sammanlagt tio miljoner kronor för att satsa på sälj och ökad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.