söndag 5 maj 2024

inloggad som

Respiratorius redovisar ökad överlevnad i cancertest

Enligt preliminära resultat ökade överlevnaden på ett signifikant sätt för de patienter med lymfomcancer som behandlats med Respiratorius läkemedelskandidat VAL001. Lundabolaget har hittills investerat över 20 miljoner kronor i projektet, uppger vd Johan Drott.

VAL001 är en kombination av redan existerande läkemedel som använts inom andra terapiområden, men har visat sig öka cellernas känslighet för cellgiftsbehandling vid lymfom. Ett år efter behandling var överlevnadsgraden fortfarande 100 procent och även efter två år var överlevnadsgraden signifikant högre än för patienter som enbart behandlats med cellgifter.

Patientunderlaget i den aktuella studien är dock relativt litet och Johan Drott vill inte dra för stora växlar på siffrorna. Håller resultaten i sig i vidare uppföljning kan de dock göra nästa steg i utvecklingen, fas IIb-studier, billigare.

johan_drott– Rent krasst kan man säga att ju högre effekt ett läkemedel har desto färre patienter behöver man testa på för att visa det, säger Johan Drott till Rapidus.

Vid sidan av VAL001 har Respiratorius ett projekt inom KOL och Astma som indiska läkemedelsjätten Cadila tagit över, samt ett projekt  kring ett nytt kontrastmedel för avbildning av hjärtmuskulaturen. Kontrastmedlet utvecklades ursprungligen tillsammans med First North-noterade Genovis men det samarbetet avbröts förra året.

Erik Olausson

 

Enligt preliminära resultat ökade överlevnaden på ett signifikant sätt för de patienter med lymfomcancer som behandlats med Respiratorius läkemedelskandidat VAL001. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.