torsdag 18 april 2024

inloggad som

Miljöteknikbolaget Knycer i konkurs

Malmöbolaget Knycer har begärts i konkurs. Sedan lanseringen 2010 har bolaget sålt över 500 exemplar av sitt energisnåla torkskåp till kommuner och förskolor runt om i Sverige, men volymen blev aldrig tillräckligt stor.

– Vårt problem och svårighet har varit att komma ner i tillverkningskostnader. För att göra det så måste du ha kapital att satsa för att kunna få upp volymerna och vi hade inte jättemycket kapital. Vi har sökt en stark partner hela tiden men inte hittat någon, säger vd och grundare Monica Hallworth till Rapidus.

Knycers torkskåp använde en kraftig fläkt i stället för värme. Tillsammans med en luftavfuktare för att torka kläderna reducerades energianvändningen med upp till två tredjedelar. Tekniken lyftes fram på Naturskyddsföreningens topplista över energieffektiva produkter.

Knycer ansökte om rekonstruktion redan våren 2014 och fick efter det aldrig upp farten.

– Då var pengarna i princip slut. Vi gick igenom rekonstruktionen och tillfördes kapital. Då hade vi inlett diskussioner med en stor vitvarutillverkare, men de drog sig ur. Hade vi slutit ett avtal med dem hade produkten fått plats och volym, men det gick tyvärr inte, säger Monica Hallworth.

Nettoomsättningen för 2014 slutade på 1,5 miljoner kronor med ungefär lika mycket i minusresultat. Knycer ägdes av Monica Hallworth, medgrundaren Estelle de Tallhouet-Roy samt privata investerare, däribland affärsängeln Pia Althin och Knycers styrelseordförande Marie-Ann Wachtmeister via bolaget Zitha Consulting.

Emily Binks

Malmöbolaget Knycer har begärts i konkurs. Sedan lanseringen 2010 har bolaget sålt över 500 exemplar av sitt energisnåla torkskåp till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.