söndag 5 maj 2024

inloggad som

Mjukvaruutvecklare öppnar skånsk vårdcentral

Mjukvarubolaget Lytics, som tidigare hette Experlytics, ska i höst öppna en vårdcentral för KOL- patienter, rökare och astmatiker. Uppstarten ska delvis finansieras med en kommande emission.

Vårdcentralens verksamhet placeras i ett nystartat dotterbolag, helägt av Lytics, och ska drivas i Malmö. Traditionell vård blandas med virtuell vård där patienter med hjälp av sensorer kan skicka in mätvärden i förebyggande syfte.

Mattias Paulsson– Det centrala i den virtuella vården är appen som vi ger bort till patienter där de kan rapportera in hur de mår i olika formulär, säger vd Mattias Paulsson till Rapidus.

Vårdcentralen kommer även ta emot patienter som inte har KOL, röker eller är astmatiker.

– Vårt mål är att starta fler vårdcentraler och få in över 100.000 patienter inom tre år. Kommer vi upp i de nivåerna i Skåne har vi chans att det här bli en exportindustri. Vi räknar med positivt kassaflöde under nästa år, säger Mattias Paulsson.

Lytics övriga verksamhet ska fortsätta som vanligt. I den tar bolaget fram mjukvara för artificiell intelligens med fokus på sjukvård och läkemedelsindustrin. Genom att samla in stora mängder data ska mjukvaran kunna förutse och diagnostisera sjukdomar.

Bolaget har tidigare varit med i studier med KOL-patienter och har sedan februari deltagit i en studie kring influensa i samarbete med Universitetssjukhuset i Örebro och Uppsala Clinical Research Center. Studien bedrivs även i Norge och Nederländerna och innebär för Lytics del bland annat att spegla register för utländska kliniker.

Den största marknaden för Lytics mjukvara är USA, där de samarbetar med två dialysföretag för att göra prediktioner på sjukdomsvistelser för dialyspatienter med målet att kunna agera förebyggande.

Mattias Paulsson är en av delägarna i Lytics, som fick in trion Sven Holmgren, Cecilia Hollerup och Staffan Bergqvist i ägarlistan våren 2015 genom en emission på fyra miljoner kronor. Lytics är en avknoppning från Expertmaker, som blev årets Rapidusföretag 2014, och sysselsätter ett tiotal anställda.

Emily Binks

Mjukvarubolaget Lytics, som tidigare hette Experlytics, ska i höst öppna en vårdcentral för KOL- patienter, rökare och astmatiker. Uppstarten ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.