torsdag 9 maj 2024

inloggad som

HH-förbindelse kontra Öresundsmetro blir fråga för Greater Copenhagen

Den viktigaste infrastrukturfrågan för Öresundsregionen – en fast HH-förbindelse eller en Öresundsmetro – ska tas upp i ny beslutsrunda i det nya samarbetet The Greater Copenhagen & Skåne Committee.

Beslutet är känsligt eftersom det splittrar regionen och flera gånger lamslagit Øresundskomiteen, som avvecklades vid nyår. Den 29 april gör politikerna ett nytt försök att nå en överenskommelse mellan norra och södra Öresund. Styrgruppen för The Greater Copenhagen & Skåne Committee har som mål att mötet ska resultera i ett beslutsförslag som kan behandlas på styrelsemötet den 26 maj.

Det sammanfaller med att den så kallade trafikchartern, en politisk överenskommelse om regionens infrastruktur, ska beslutas, upplyser Lars Bosendal från Region Sjælland, som ansvarar för chartern.

The Greater Copenhagen & Skåne Committee befinner sig i en situation där stora delar av Skåne kommer förespråka en fast HH-förbindelse, medan Malmö och Köpenhamn föredrar en Öresundsmetro.

– Vi får se om vi i Greater Copenhagen kan enas och satsa på en av förbindelserna. När diskussionerna inleds kan det hända att det startar en beslutsprocess, säger Lars Bosendal till Rapidus.

Frågan ska också ingå i The Greater Copenhagen & Skåne Committee kommande handlingsplan, men regionen har länge signalerat att båda förbindelserna inte kan bli aktuella. Därför måste man enas om vilken som ska prioriteras.

Från skånskt håll har rösterna redan höjts. I ett möte med svenska infrastrukturministern i förra veckan krävde Regionstyrelsens ordförande Henrik Frizon (S) och Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, att regeringen ska utse en förhandlare som ska föra dialog med den danska staten för att få till stånd en HH-förbindelse.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Den viktigaste infrastrukturfrågan för Öresundsregionen – en fast HH-förbindelse eller en Öresundsmetro – ska tas upp i ny beslutsrunda i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.