fredag 26 april 2024

inloggad som

Glactone Pharma tar in tre miljoner – bäddar för storemission

Ägarna bakom läkemedelsbolaget Glactone Pharma investerar ytterligare tre miljoner kronor i företaget, med syfte att påskynda valet av en kandidatsubstans inriktad på immunonkologi och prostatacancer. Samtidigt pågår diskussioner om en större kapitalresning från externa finansiärer.

Jan Törnell– Vi fyllde emissionen och är väldigt nöjda med resultatet, men det är en mindre bryggemission som vi har gjort nu. Vi ska ta in mer pengar från andra investerare, säger Glactone Pharmas styrelseordförande Jan Törnell till Rapidus.

Glactone Pharma baseras på forskning från Lunds universitet, där professor Olov Sterners forskningsgrupp visat att syntetiska versioner av ämnen från en svamp kan blockera det kroppsegna proteinet STAT3, som fungerar hämmande för immunförsvaret och ökar läkemedelsresistens. Genom att blockera STAT3 kan bland annat cancerbehandling fungera bättre.

Forskningen befinner sig fortfarande i preklinisk fas, och nu pågår optimeringar av en serie nya syntetiska molekyler för att slutligen kora fram en kandidat att gå vidare med.

– Vi har kommit betydligt närmare nu och utvecklat mer potenta och selektiva substanser. Vi har bra leads inom vår kemi, men vi är inte nöjda än, säger Jan Törnell, som tror att fas I-studier kan inledas om ett och ett halvt år.

Emissionen blir den andra under det senaste tolv månaderna, totalt har bolaget tillförts cirka 18 miljoner kronor. Helsingborgsbaserade Puls, som grundade företaget 2012 tillsammans med uppfinnarna, är även efter denna emission huvudägare i bolaget. Bland övriga ägare finns Olov Sterner, Länsförsäkringar och flera privatpersoner. I december fick Glactone Pharma även ett tillskott i kassan från Vinnova på knappt en halv miljon.

Hanna Sigeman

Ägarna bakom läkemedelsbolaget Glactone Pharma investerar ytterligare tre miljoner kronor i företaget, med syfte att påskynda valet av en kandidatsubstans […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.