fredag 26 april 2024

inloggad som

Sverige nästa för dansk gräsrobot

Med hjälp från danskägda Ecoturf i Helsingborg ska en nyhet från danska Intelligent Marking ApS ta klivet in på den svenska marknaden. De första tio maskinerna är producerade för att automatiskt rita kritlinjer på bland annat danska fotbolls- och idrottsplatser med gräsunderlag. Nu har turen kommit till Sverige.

Normalt tecknas linjerna för hand, men med den nya maskinen sker det via en ny IT-utrustning med GPS, maskinen kan således med exakthet följa de kartor den programmerats med. Linjeritaren kör själv runt på fotbollsplanen och drar linjer vilket sparar tid och pengar. Bolaget har patent på delar av elektroniken och har anställt IT-utvecklare för att arbeta vidare med maskinen.

– Efter att vi har producerat och sålt de första tio maskinerna till danska kommuner ska vi vidare och det är upplagt för oss att gå in i Sverige, säger Andreas Ydesen som tillsammans med Anders Ulrik Sørensen har satsat allt på att utveckla och marknadsföra deras ”linjemarkeringsrobot”.

Intelligent Marking etablerades officiellt i april 2015 med ett egenkapital på en miljon danska kronor. Sedan dess har systemet väckt så mycket uppmärksamhet att den danska nationalstadion, Parken i Köpenhamn, och fotbollsklubben Manchester United testar systemet.

– Nästa steg vi tar innebär att vi också ska ut och resa mer kapital, säger Anders Ydesen, som även ser möjligheter i spelplaner för amerikansk fotboll och kricket.

Intelligent Marking var bland finalisterna till Industriens Fonds entreprenörspris 2016 på 500.000 danska kronor, men blev omsprunget vid mållinjen av bolaget MedTrace.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Med hjälp från danskägda Ecoturf i Helsingborg ska en nyhet från danska Intelligent Marking ApS ta klivet in på den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.