söndag 19 maj 2024

inloggad som

Skåne beställer OECD-rapport om Greater Copenhagen

Region Skåne beställer tillsammans med flera andra kommuner mellan Köpenhamn och Oslo en gemensam OECD-analys av regionens socio-ekonomiska trender och tillväxtpotential.

Regionala utvecklingsnämnden har beslutat att backa upp samarbetsprojektet ”Den skandinaviska arenan” med sammanlagt tre miljoner kronor på två år. Pengarna ska användas till att ta fram en OECD-rapport om regionens potential och brister. Tidigare analyser har skärskådat Öresundsregionen, nu är det alltså stråket Öresund-Göteborg-Oslo som ska täckas in, inklusive en delrapport om Greater Copenhagen.

Själva rapporten kostar knappt fem miljoner kronor att ta fram, där Region Skåne och de övriga elva parterna bidrar med 400.000 kronor var. Resterande insats från Region Skåne går till att under 1,5 års tid anlita en analytiker och en koordinator som kan mobilisera tjänstemän på lokal nivå.

Den skandinaviska arenan är styrgrupp för Interreg-projektet The Scandinavian 8-million city, som formellt avslutades i januari förra året, men som lever vidare genom olika underprojekt.

Regionala utvecklingsnämnden har även beslutat att lägga 650.000 kronor under 2016 på att bedriva ett ”intensivt intressebevakningsarbete” kopplat till strategiska forsknings- och innovationsfrågor. Utgångspunkten är att lyfta fram hur Skåne kan bidra till Sveriges utveckling, särskilt inom fem områden: smarta material, smarta hållbara städer, hälsa- och sjukvård/life science, utveckling av stödstrukturen för innovation och det regionala innovationssystemet samt insatser på europeisk och nationell nivå.

Jennie Lorentsson

Region Skåne beställer tillsammans med flera andra kommuner mellan Köpenhamn och Oslo en gemensam OECD-analys av regionens socio-ekonomiska trender och tillväxtpotential. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]