lördag 11 maj 2024

inloggad som

Balder-grundaren Erik Selin investerar i skånsk teknik för aktiehandel

Lundabaserade Cimalgo får en injektion på sex miljoner kronor genom en riktad nyemission. Kapitalet kommer från Erik Selin, vd i fastighetsbolaget Balder och styrelseledamot i finanskoncernen Collector. Cimalgo utvecklar en algoritm för automatiserad aktieförvaltning.

Erik Selin– Jag tycker att det är ett intressant case och jag hoppas och tror att den här tekniken blir användbar för många i framtiden, säger Erik Selin till Rapidus.

Han är grundare, vd och huvudägare för fastighetsbolaget Balder vars fastighetsbestånd är värderat till 68 miljarder kronor. Balder har i sin tur en stor ägarpost i nyligen noterade finanskoncernen och nischbanken Collector.

Grundare av Cimalgo, tillförordnad vd och pappa till algoritmen och metoden – som går under benämningen CIM-metoden – är Leif G Bohman som är hemmahörande i Lund. När Rapidus kontaktar honom väljer han att inte kommentera affären.

Jesper Mårtensson är affärsutvecklare på Erik Selin Fastigheter AB och ny ledamot i Cimalgos styrelse. Enligt honom har Leif Bohman forskat på det här med robothandel i 5-6 år och tagit fram ett antal globala patent. Metoden bygger på att man kopplar upp sig mot en av världens största databaser för aktiehandel, Bloombergs, och att roboten sedan räknar ut vilka aktier och vid vilken tidpunkt det är bäst att köpa och sälja.

Under namnet Cimknows lanserade bolaget 2010 webbtjänsten Nordic Navigator, en webbtjänst för aktieanalys bland annat inriktad mot privata aktiesparare. Satsningen på privatmarknaden skrotade dock några år senare.

Niklas Breiter är nytillträdd ordförande i Cimalgo och delägare sedan 2012.

– Vi har testat tekniken och vidimerat den mot marknaderna i Tyskland, USA och England, säger han.

Cimalgo har nyligen bildat ett fondbolag i Luxemburg. Även där är Niklas Breiter styrelseordförande och vd är Johan Kretz från Deutsche Bank.

Magnus Erlandsson

Lundabaserade Cimalgo får en injektion på sex miljoner kronor genom en riktad nyemission. Kapitalet kommer från Erik Selin, vd i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen