fredag 26 april 2024

inloggad som

Mashie tredubblar omsättningen efter förvärv

Malmöföretaget Mashie har under vintern köpt upp Aivo, som var den största konkurrenten på marknaden. Mashie går genom köpet från en omsättning på 13 miljoner kronor under 2015 till en förväntad omsättning på runt 45 miljoner 2016.

Mashie, som utvecklar ett webbaserat verksamhetssystem för hantering av måltidsproduktion inom restauranger och storhushåll, knoppades av från börslistade InXL Innovation för drygt ett år sedan. Köpare var riskkapitalbolaget Monterro.

– Köpet av Aivo, som var ett familjeföretag, kom i helt rätt fas för både Mashie och Aivo. Aivo startades i slutet av 1980-talet och har en stor kundbas i offentlig verksamhet, även i Norge och Finland. Mashie har på sin sida haft flest kunder bland de stora restaurangkedjorna, så sammanslagningen känns mycket logisk, säger styrelseordförande Anders Fransson till Rapidus.

Aivo var ett Solnabaserat företag med 17 anställda. Med köpet växer Mashie till 35 anställda.

Anders Fransson menar att Mashie vann stort på att knoppas av från InXL, då ett litet företag som sysslar med något som är långt ifrån kärnverksamheten i en stor koncern inte får mycket fokus.

Monterro äger 75 procent av Mashie, medan bolagets vd och delar av personalen äger resten. Parallellt med Mashie köpte Monterro även upp bolaget Grade, inriktat på e-learning, från dåvarande InXL Innovation. InXL heter i dag Avensia.

Sedan tidigare är Monterro även huvudägare i mjukvarubolaget Lundalogik, vars omsättning ökade med 14 procent till 146 miljoner kronor under 2015. Lundalogik säljer Lime, ett egenutvecklat system för kundhantering.

Bland nytillkomna kunder finns Volvo Finans och samtliga allsvenska fotbollsklubbar genom sammanslutningen Svensk Elitfotboll. Lundalogik sysselsätter i dag 165 anställda i Lund samt vid kontoren i Göteborg, Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo. Sverige stod för 87 procent av intäkterna under 2015.

Jennie_Isberg– Vi lägger mycket av vår kraft på att rekrytera just nu och räknar med att vara 200 anställda innan året är slut, säger Lundalogiks marknadschef Jennie Isberg till Rapidus.

Sofia Bennet
Erik Olausson

Malmöföretaget Mashie har under vintern köpt upp Aivo, som var den största konkurrenten på marknaden. Mashie går genom köpet från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.