söndag 5 maj 2024

inloggad som

… och är på väg att ta över Mapci

Samtidigt som planerna för Rise inblandning i ProNano fortskrider pågår slutdiskussioner om ett övertagande av molninstitutet Mapci från Lunds universitet. Övertagandet är tänkt att ske genom Rise dotterbolag Sics Swedish ICT, som i dag är etablerade i Lund med ett tjugotal personer på Ideon. Frågan till Sics om att se över möjligheterna för ett övertagande kom från Mapcis styrelse i augusti, och under hösten har en affärsplan arbetats fram.

– Det är inte hundra procent klart. Det som är kvar är administrativa frågor om hur man för över de projekt som finns från Lunds universitet, och också hur man ser med de medel som finns kvar inom Lunds universitet som regionen och företagen har satsat. Det planeras att vara klart nu under våren, i april-maj, säger Sics vd Christer Norström till Rapidus.

Även Mapcis styrelseordförande, Bengt-Arne Molin på Sony, poängterar att det formella beslutet ännu inte är klubbat.

– Det är en intressant möjlighet och är en diskussion med i nuläget finns inget beslut, säger han.

Mapci startade 2013 som en regional satsning inom molnteknologi och har finansierats av Region Skåne, Lunds universitet, Sony Mobile och sedan början av 2015 även Ericsson. I dag sysselsätter de runt 25 personer i sina lokaler på Mobile Heights Center i Lund. Finansiärerna bakom Mapci kommer vara desamma även efter ett övertagande genom SICS, och det finns inga initiala planer på att förändra varken budgeten på 10-15 miljoner årligen eller antalet anställda.

– Men på sikt kommer vi öka bemanningen och det budgeten kommer växa. För att institutet ska vara en långsiktig satsning krävs det en budget på ca 20-30 miljoner kronor för att få en robust verksamhet, säger Christer Norström.

Fördelen med att lägga över ägandeformen på Sics istället för Lunds universitet är enligt Christer Norström flexiblare anställningsformer och ett tydligare fokus på innovationsprojekt istället för utbildning och forskning.

– Ett universitet är framförallt riggat för utbildning, och har sina anställningsformer, som lektor eller professor, medan det här är mycket mer projektinriktat. Det betyder att vi kan bemanna projekten på ett helt annat sätt, för vad varje projekt kräver. Vi ser dock fram emot ett starkt samarbete med Lunds Universitet, säger Christer Norström.

Hanna Sigeman

Samtidigt som planerna för Rise inblandning i ProNano fortskrider pågår slutdiskussioner om ett övertagande av molninstitutet Mapci från Lunds universitet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.