tisdag 7 maj 2024

inloggad som

CR Development köper MRI-patent

Lundabaserade CR Development har förvärvat ett patent kring MRI-diagnostik, värderat till fyra miljoner kronor. På köpet kliver två nya delägare in i bolaget.

Karin BryskheKöpet sker genom en apportemission till bolagen Zentralex och Magnetic Knowledge, som får nytryckta aktier i CR Development som betalning för patentet.

– Det här breddar vår patentportfölj och ger utökad möjlighet till utveckling av produkter inom cancerdiagnostik och uppföljning av behandling, säger CR Developments vd Karin Bryskhe till Rapidus.

Bakom bolaget Magnetic Knowledge står Markus Nilsson, upphovsman till tekniken som CR Development köpt in.

– Tekniken gör att man kan särskilja variationer i celltäthet från variationer i cellens form. Rent praktiskt innebär det att man kan få ut bättre information från en magnetkameraundersökning, så att man i vissa fall kan undvika kirurgiska ingrepp som annars hade varit nödvändiga, säger han till Rapidus.

Colloidal Resource startades 2005 av Karin Bryskhe och Anna Stenstam med tanken att som konsulter fungera som en länk mellan universitetsvärlden och industrin. Verksamheten är indelad i två dotterbolag, där uppdragsforskning och konsultverksamhet bedrivs i CR Competence och utvecklingen av egen MRI-diagnostik i CR Development.

I början av förra året fick Colloidal Resource in en handfull tunga investerare med KappAhl-profilen Christian W Jansson och riskkapitalbolaget Altors grundare Harald Mix i spetsen. Gruppen ska enligt plan satsa totalt 24 miljoner kronor i Colloidal Resource fram till 2018.

2015 hade CR Competence en omsättning på 8,8 miljoner kronor och en vinst på 610.000 kronor. CR Developments omsättning var 220.000 kronor och där redovisades en förlust på 2,8 miljoner kronor.

Magnus Erlandsson

Lundabaserade CR Development har förvärvat ett patent kring MRI-diagnostik, värderat till fyra miljoner kronor. På köpet kliver två nya delägare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.