lördag 18 maj 2024

inloggad som

Patent säkrar japanska marknaden för Cantargia

|  
|  

Lundabolaget Cantargia har fått en patentansökan godkänd i Japan och Mexiko som rör antikroppsbaserad behandling av blodcancer. Enligt vd Göran Forsberg ger det närmast monopolställning till Cantargia inom leukemiterapi mot målproteinet IL1RAP.

G”ran Forsberg– Det här hindrar våra konkurrenter att göra liknande produkter på dessa marknader, så det är ett defensivt patent kan man säga. Det är oerhört betydelsefullt för oss, speciellt i Japan, säger Göran Forsberg till Rapidus.

Japan är en av världens största läkemedelsmarknader. Mexiko är en mindre marknad, men patentet kan få strategisk betydelse för kommersialisering på närliggande marknader. Sedan tidigare har Cantargia erhållit skydd för samma patentfamilj i Europa, Sydafrika och Australien och motsvarande patentansökan är under granskning av myndigheter i USA och Kina.

Cantargia utvecklar en antikroppsbaserad behandling riktad mot proteinet IL1RAP, en central komponent i tumörens förmåga att ge upphov till inflammation. Kliniska studier ska påbörjas i slutet av 2016 på läkemedelskandidaten CAN04, som är designad för att blockera cancercellens signalering. Det begränsar bland annat den inflammation som skyndar på tillväxten för cancertumören.

 Cantargia är listat på Stockholmsbörsens First North-lista. Bolaget sysselsätter i dag en handfull fast anställda, plus ett antal konsulter.

Magnus Erlandsson

Lundabolaget Cantargia har fått en patentansökan godkänd i Japan och Mexiko som rör antikroppsbaserad behandling av blodcancer. Enligt vd Göran […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]