onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Fem miljoner till nykläckt forskningsbolag

Malmöbaserade läkemedelsbolaget Cyxone får in fem miljoner kronor från en mindre grupp affärsänglar. Företaget grundades så sent som förra året av life science-veteranen Kjell Stenberg samt Bert Junno och Mikael Lindstam, som tagit forskningsavknoppningarna Gabather och Aptahem till Aktietorget.

Basen för Cyxone är cyklotider, peptidkedjor som återfinns i violblommor och en rad andra växter. Mångårig forskning vid Wiens medicinska universitet har visat att cyklotider i modifierad form kan hämma effekten av interleukin 2, en signalsubstans som sätter igång immunförsvaret. Genom en licensaffär har Cyxone fått rättigheterna till att vidareutveckla forskningsresultaten mot del i framtida försäljningsintäkter.

Första tänkta indikationen för läkemedelskandidaten, som just nu valideras, är multipel skleros.

Pengarna i emissionen kommer från ett tiotal privata investerare och räcker enligt Kjell Stenberg för att verksamheten ska ”komma igång”, men bolaget ligger i startgroparna för att ta in större belopp. Kjell Stenberg vill dock inte gå in på om Cyxone ska gå samma väg som Gabather och Aptahem, som noterades på Aktietorget 2014 och 2015.

Kjell_stenberg– Vi återkommer till hur vi tar in pengar, säger han till Rapidus.

Kjell Stenberg har en lång bakgrund som MS-forskare, bland annat från AstraZeneca. Än så länge är han den ende som arbetar heltid med Cyxone då utvecklingen av läkemedelskandidaten sker genom kontraktsforskningsbolag.

Erik Olausson

Malmöbaserade läkemedelsbolaget Cyxone får in fem miljoner kronor från en mindre grupp affärsänglar. Företaget grundades så sent som förra året […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.