fredag 26 april 2024

inloggad som

TerraNet fyller kassan inför stor lansering i Barcelona…

TerraNet har under hösten och vintern tagit in 15 miljoner kronor från de tidigare ägarna. Lundabolaget är i färd med att lansera ett samarbete med en stor aktör inom mobilindustrin.

Det uppger TerraNets vd Per-Olof Johannesson utan att vilja gå in på några detaljer. Lanseringen sker på mobilmässan i Barcelona.

Pengarna i emissionen kommer från existerande investerare. Sedan 2013 är Dan Olofsson en av de största ägarna och offentliga dokument som Rapidus begärt ut visar att den tidigare Qlik-chefen Måns Hultman också har en betydande andel.

TerraNet har de senaste åren inlett ett antal kundsamarbeten, däribland med Microsofts mobilverksamhet. Bolaget grundades 2004 kring hård- och mjukvara som gör vanliga mobiler till både sändare och mottagare. Det gör det möjligt att ringa i områden där det annars saknas täckning men också att spela spel eller dela filmer och ljudklipp mellan mobiler som är nära varandra men långt ifrån närmaste basstation eller wifi-hotspot.

– Den främsta marknaden är utvecklingsländer där det finns mycket unga människor och det är brist på bandbredd, säger Per-Olof Johannesson.

Bolagets mjukvara är en del av den kommande standarden för branschorganisationen Wifi-Alliance, där bland andra Apple, Samsung och Sony ingår.

Av TerraNets 20-tal anställda finns 15 i Lund och två på amerikanska västkusten. Bolaget har de senast åren fått återkommande kapitaltillskott från ägarkretsen för att täcka kostnaderna för utvecklingen. De senaste åren har resultatet efter skatt pendlat mellan -10 och -20 miljoner kronor. Under 2015 har TerraNet fått vissa intäkter från sina kundsamarbeten uppger Per-Olof Johannesson utan att vilja uppge några siffror.

Erik Olausson

TerraNet har under hösten och vintern tagit in 15 miljoner kronor från de tidigare ägarna. Lundabolaget är i färd med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.