måndag 4 december 2023

inloggad som

Skånska investerare satsar elva miljoner på spårningstagg

Mobilteknikbolaget Wittra står inför snar lansering av sin spårningstagg för stulna bilar och rastlösa husdjur. Under hösten har bolaget fått in elva miljoner kronor, främst från de skånska investerarna Lars-Göran Nilsson och Mats Nilmeus.

Under våren ska de första hundarna utrustas med Tracy tracker, utvecklad av entreprenören Artan Mansouri. En spårningstagg i jyckens halsband och en basstation i hemmet låter matte och husse hålla reda på sitt husdjurs position och aktivitet via en mobilapp.

För tekniken står Wittra, med formellt säte i Malmö men verksamheten förlagd till Stockholm och Kiev. Wittras spårningstagg har en batteritid på uppåt sex månader och med basstationen ska räckvidden bli runt en mil.

– 10-12 basstationer räcker därmed för att täcka Stockholm, säger medgrundaren Håkan Dackefjord.

Utöver husdjur är stulna bilar den första tänkta applikationen, där samarbetar Wittra sedan ett år tillbaka med försäkringsbolaget IF. Tekniken bakom chipet bygger bland annat på att använda ISM-bandet, radiovågor med en annan frekvens än den mobiltrafiken använder, och mäta avståndet till basstationerna för att bestämma positionen även inomhus.

Enligt Håkan Dackefjord är flera större företag inne och tittar på samma metod för positionsbestämning. Utöver egen försäljning hoppas han därför kunna sluta licensavtal med andra spelare som vill använda Wittras patent.

Lars-Göran Nilsson, som tidigare ägde PNB Bygg tillsamammans med Percy Nilsson, har varit delägare sedan starten 2013. Då Wittra under hösten tog in elva miljoner kronor i ny finansiering fick han sällskap av Mats Nilmeus, som var med och sålde majoriteten av miljardföretaget Nicator till en holländsk investeringsbank 2003. Tidigare planer på en börsnotering i USA är tills vidare lagda på is, uppger Håkan Dackefjord.

Wittra sysselsätter i dag två personer i Stockholm och en handfull utvecklare i Kiev.

Erik Olausson

Mobilteknikbolaget Wittra står inför snar lansering av sin spårningstagg för stulna bilar och rastlösa husdjur. Under hösten har bolaget fått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad