fredag 29 mars 2024

inloggad som

Inga fribiljetter när de globala utmaningarna växer

HaskelKort sagt: Sällan har ledningarna för de stora skånska börsbolagen tvingats hantera lika många svåra frågor som nu. Generellt är de större skånska företagen i bra skick. Men i de färska boksluten lyfter samtliga fram de omfattande politiska och ekonomiska utmaningarna i världen som de påverkas av.

Av Anders Haskel, gästskribent

Just nu duggar högtidsstunderna tätt för alla som älskar att läsa bokslut. Under de senaste dagarna har flera av de största skånska börsbolagen avslöjat facit för 2015. Ännu mer intressant, åtminstone sett från aktiemarknadens horisont, är beskrivningen av de framtidsutsikter och utmaningar som företagen står inför. Det är också just synen på framtiden som ofta skapar de kraftigaste börsreaktionerna.

Snabbt sammanfattat så går det bra för de stora skånska börsföretagen. Det talas om rekordresultat och stabil utveckling i en värld som samtidigt präglas av stora frågetecken kring den ekonomiska utvecklingen i Kina, oljeprisras, stora svårigheter inom andra delar av råvaruindustrin samt omfattande så kallade geopolitiska utmaningar i form av situationen i Ryssland, konflikterna i Mellanöstern och de spänningar inom EU som flyktingkrisen starkt bidragit till.

Trelleborg meddelar att bolaget gjort sitt bästa fjärde kvartal hittills sett till rörelsevinsten. Samtidigt nämner företaget att en tämligen svag marknadssituation påverkar den organiska tillväxten negativt. Det är just nu bara genom företagsköp som Trelleborg lyckas öka omsättningen. Börsen tog i alla fall emot budskapen med glädje och lyfte aktiekursen med fyra procent. Betydelse har också det självförtroende som Trelleborg signalerar genom att höja aktieutdelningen.

En betydligt tuffare behandling har Alfa Laval utsatts för där marknaden bland annat tog fasta på svaga utsikter för orderingången. 15 procent av Alfa Lavals omsättning kommer från oljeindustrin. Ett konkret exempel på hur det låga oljepriset påverkar är att affärer i storleksordningen 300 miljoner kronor, främst i Brasilien, annullerades under fjärde kvartalet. En förändrad säljmodell inom en av divisionerna lyfts också fram av Alfa Laval som ett skäl till att bolaget inte nådde upp till marknadens förväntningar. En promenad i parken ser med andra ord inte ut att var det första nye vd:n Tom Erixon kan ägna sig åt när han den 1 mars tar över efter den tidigare hyllade Lars Renström.

En titt på AAK och Hexpol, ett par av Skånes mer anonyma börsföretag, ger bilden av fortsatt framgång. Specialfettillverkaren AAK, med huvudkontoret i Malmö men med omfattande produktion i bland annat Karlshamn och danska Aarhus, rapporterar ett nytt rekordresultat. Men vissa delar av verksamheten är utsatt för tuff konkurrens och AAK lyfter även fram Ryssland som en marknad med tuffa förhållanden.

Aktien i gummiföretaget Hexpol, som i likhet med AAK är en del av finansmannen Melker Schörlings företagsgrupp, steg däremot. Detta trots att budskapet från bolaget inte var odelat positivt. Bland annat pratas det om stark priskonkurrens på samtliga marknader. Höjd utdelning och signaler om nya företagsförvärv lyftes av analytiker fram som det positiva i samband med rapporten.

Till rollen som vd hör att vara optimist. Därför skriver fönsterföretaget Inwidos vd Håkan Jeppsson i bokslutet att ”det är med glädje jag konstaterar att vi presterat det bästa fjärde kvartalet i Inwidos historia, samtidigt som vi stärker vår position som Europas största fönstertillverkare”. Men längre ner i vd-kommentaren kommer också varningarna. ”Utvecklingen i omvärlden, både politiskt och finansiellt, är däremot fortsatt osäker med många risker som kan påverka vår affär negativt.”

Därmed sammanfattar Håkan Jeppsson bra vad alla insiktsfulla ledare måste känna. De globala utmaningarna kommer att vara stora under 2016. Några fribiljetter till en behaglig tillväxtresa kommer inte att delas ut. Tvärtom kommer alla styrelser och företagsledningar att vara fullt sysselsatta med frågor kring vad man själv kan göra för att ytterligare förbättra verksamheten och i slutänden komma ut som ett vinnarföretag.

Kort sagt: Sällan har ledningarna för de stora skånska börsbolagen tvingats hantera lika många svåra frågor som nu. Generellt är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]