fredag 29 mars 2024

inloggad som

Ny biståndsaffär för Watersprint

Watersprints första försäljningsår gav intäkter på 1,5 miljoner kronor, samtidigt som viktiga pusselbitar föll på plats under årets sista dagar.

Lundabolaget Watersprint utvecklar en teknik där vatten renas med en kombination av LED-genererat UV-ljus och nanoteknik. Produkterna finns i olika modeller för bland annat brunnar, dricksvatten i kranar, husbilar och båtar och legionelladrabbade duschar. En mjukvara för övervakning av reningen, via webb eller mobil, ingår också i systemet. 

Marknaden består av privata och offentliga kunder, men det var inom humanitärt hjälparbete bolaget rönte störst framgång under 2015. Under december installerades Watersprints vattenreningsteknik i ett projekt i Bangladesh, i ett samarbete med Nobelpristagaren Muhammad Yunus. Ytterligare tio enheter är på väg till landet. 

Den mediala uppmärksamheten kring projektet har öppnat dörrar till nya uppdrag. 

Anders Ruland– På lillejulafton fick vi reda på att vi antagits till ett större biståndsprogram, vilket får vi dock inte gå ut med ännu, säger vd Anders Ruland, till Rapidus. 

På hemmaplan finns ett antal kommuner bland de större kunderna. Intäkterna landade på 1,5 miljoner kronor, från och med mars då försäljningen inleddes. 

– Försäljningen gick som planerat, och i år räknar vi med att tiodubbla. Förra året hade vi bara två svenska återförsäljare, i år ska vi knyta till oss återförsäljare och distributörer i Danmark, Tyskland och Holland, säger Ruland. 

Under hösten gjorde Watersprint en nyemission och fick in 8,6 miljoner kronor från både befintliga ägare och från Hilding Anders tidigare vd Bengt Adolfsson.  Han köpte en 15-procentig andel av Watersprint genom sitt bolag BGA Invest. Grundarna Kenneth M Persson och Ola Hansson är fortfarande huvudägare. 

Watersprint har i dag fem anställda men planerar att anställa 2-3 personer inom sälj och export under våren. Verksamheten är förlagd till Medicon Village i Lund. 

Jennie Lorentsson

Watersprints första försäljningsår gav intäkter på 1,5 miljoner kronor, samtidigt som viktiga pusselbitar föll på plats under årets sista dagar. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]