söndag 19 maj 2024

inloggad som

… men uppsagda utvecklare tar mobiltekniken till skogs

|  ,
|  ,

Sjuttio Sonymedarbetare får hjälp att starta egna företag inom stödprogrammet Next Step. Två av dem har grundat Katam som utvecklar mjukvara för att mäta träd – med en vanlig smartphone. Bolaget har precis fått 100.000 kronor från Almi innovation,

Grundarna Magnus Kåreby och Krister Tham har båda jobbat över tio år på Sony Mobile som projektledare, bland annat med produktutveckling, integrering mellan hårdvara och mjukvara och med tillbehör som Sonys Smartwatch.

Katams teknik går ut på att använda de sensorer som finns i en telefon, som GPS, kompass och accelerometer för att göra avancerad bildbehandling för utvärdering av tillgångarna i en skog. Mjukvaran ska kunna mäta trädens storlek vilket i sin tur kan användas för att beräkna skogsvolym och kvalité och optimera skogsåtgärder.

I dag används framförallt manuella metoder och först efter avverkning får ägaren veta vad skogen är värd. Det finns mer avancerade metoder med laser, men de kräver speciell expertis och dyra instrument. Krister Tham uppger att skogsindustrin i dag accepterar felmarginaler på runt 25 procent. En skog man köper för fyra miljoner kan alltså vara värd fem – eller tre.

Krister Tham– Men efter skörd är det för sent att ångra sig. Med bättre kontroll på varje träd kan man få en bättre avkastning, säger Krister Tham, som själv är skogsägare.

De har gjort en första produktutvärdering i samarbete bland annat med Lunds universitet, SLU och skogsindustrins forskningssamarbete Skogforsk. Framtida kunder är de stora skogsbolagen.

Magnus Kåreby– Svensk skogsindustri är den mest avancerade i världen när det kommer till ny teknik, men fram tills skörden har man inga bra data, säger Magnus Kåreby.

Duon siktar på att ha en kommersiell app klar till 2017.

Hittills har över 20 affärsidéer utvecklats inom programmet Next Step.

Olof Peterson

Sjuttio Sonymedarbetare får hjälp att starta egna företag inom stödprogrammet Next Step. Två av dem har grundat Katam som utvecklar mjukvara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]