fredag 3 maj 2024

inloggad som

Storföretag backar upp skånsk Linux-konferens

Allt från Android-luren i fickan till Gambros utveckling av ny medicinteknik baseras i dag i större eller mindre grad på hårdvarunära Linux-programmering. Till våren hålls tredje upplagan av en växande skånsk konferens för de invigda, ett tvådagars-event som stöttas av bland andra Intel och Axis.

Senast lockade konferensen ett 70-tal forskare och utvecklare från Lunds universitet och bolag som Sony Mobile, Knowit, Prevas, Gambro och Fingerprint Cards.

hans_holmberg– Sedan Ericsson-tiden är Lund något av ett center för Linuxutveckling i Sverige och hela Skandinavien. Det ökar också i området, Gambro har till exempel nyligen börjat använda Linux-programmering i sin utveckling, säger Hans Holmberg.

Han är Linuxutvecklare för Androidprodukter på Intel, med ett 40-tal anställda i Lund, och en av initiativtagarna till konferensen som hittills hållit en mycket låg profil. Intel och Axis finns bland storbolagen som sponsrar tillställningen med gratis lokaler och arbetstid för organisationskommittén.

Linux är ett operativsystem baserat på fri källkod. Grundfunktionerna, som kallas Linux-kärnan, används i dag för att sköta hårdvarunära rutiner i allt från enskilda kretskort till stora superdatorer.

Erik Olausson

Allt från Android-luren i fickan till Gambros utveckling av ny medicinteknik baseras i dag i större eller mindre grad på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.