torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Apptus öppnar filialer i Tyskland och Storbritannien

Efter att Lundabolaget Apptus lämnat det krisande katalogsegmentet räknar de åter med ett plusresultat för 2015. Med egna försäljningskontor i Tyskland och Storbritannien hoppas bolagsledningen att hälften av intäkterna nästa år ska komma från europeiska e-handelsbutiker.

Så sent som 2011 kom 60 procent av Apptus intäkter från katalogtjänster som svenska Eniro och brittiska Yell.com, som använde Lundabolagets teknik för att förbättra sökningarna i stora databaser. I år kommer nästan inga av intäkterna från katalogsegmentet, uppger marknadschefen Sören Meelby.

Sören Meelby– Vi räknar med att omsätta 50 miljoner kronor i år och det är nästan bara från e-handelskunder, säger han till Rapidus.

Utöver att förbättra produktsökningen på e-handelssidor används Apptus självlärande mjukvara bland annat för att optimera visningen av relevanta produkter i det digitala skyltfönstret, som blir mindre och mindre till ytan när mobilen och läsplattan tar över som shoppingredskap. I somras fick Apptus 2,4 miljoner kronor av Vinnova för att förfina tekniken.

Satsningen på e-handelskunder har dock kostat på, i de senaste tre boksluten summeras förlusterna till 12,4 miljoner kronor. Under 2015 räknar Sören Meelby åter med ett plusresultat.

Bland Apptus kunder finns CDON, Adlibris och Dustin. Cirka 70 procent av årets omsättning kommer från de nordiska länderna, resten från övriga Europa. Med egen säljpersonal på plats i England och Tyskland hoppas Sören Meelby att hälften av intäkterna nästa år ska komma från utomnordiska länder. I Tyskland jobbar Apptus sedan flera år för E-plus som köpts upp av Telefónica, i England har friluftskedjan Go Outdoors nyligen tillkommit.

– England är en tuff marknad då många av våra amerikanska konkurrenter har sina europeiska huvudkontor där, säger Sören Meelby.

Apptus har i dag 42 anställda och är i färd med att rekrytera ytterligare 10 personer inom utveckling och försäljning. Apptus ägs av grundarna Michael Mokhberi och Patrik Wåhlin, medan riskkapitalbolaget InnovationsKapital är tredje största ägare.

Erik Olausson

Efter att Lundabolaget Apptus lämnat det krisande katalogsegmentet räknar de åter med ett plusresultat för 2015. Med egna försäljningskontor i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.