tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Canimguide Therapeutics tar in nio miljoner i ett första steg

Canimguide Therapeutics i Malmö tar in nio miljoner kronor. Pengarna går primärt till att finansiera den fortsatta utvecklingen av bolagets cancerprojekt under 2016.

– Nyemissionen är ett första steg i vår kapitaliseringsplan. Vi avser ta in mer pengar under första halvan av nästa år, säger styrelseordförande Jan Christensson till Rapidus.

Ytterligare kapital kan även behövas för att underhålla bolagets patentportfölj, med åtta godkända patent och ungefär lika många under bearbetning. Canimguide Therapeutics sysselsätter fyra personer på heltid, samt några på deltid, och planerar att bli fler framöver.

Bolagets läkemedelskandidat bygger på en upptäckt som bolagets vd och grundare Leif Håkansson gjorde tillsammans med kollegor under sin tid som avdelningschef för klinisk tumörimmunologi vid Linköpings universitetssjukhus. Vid flera typer av cancer bildas ett ämne i kroppen som hämmar patientens immunförsvar. Bolagets läkemedelskandidats funktion är att blockera hämmaren, och att få immunförsvaret att bekämpa cancern.

– För närvarande håller vi på med djurstudier, men siktar på att genomföra en begränsad klinisk studier under nästa år, säger Jan Christensson till Rapidus.

Utöver majoritetsägare Leif Håkansson finns 25 privatpersoner med i ägarbilden. Canimguide Therapeutics tog in pengar senast i fjor, då sköt ägarna in fyra miljoner kronor.

Emily Binks

Canimguide Therapeutics i Malmö tar in nio miljoner kronor. Pengarna går primärt till att finansiera den fortsatta utvecklingen av bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.